Dostupni linkovi

Ukrajina oborila 13 ruskih dronova, broj ubijenih u Černihivu povećan na 18


Spasioci tragaju za povređenim i ubijenim u ruskom raketnom napadu u Černihivu, 17. april 2024.
Spasioci tragaju za povređenim i ubijenim u ruskom raketnom napadu u Černihivu, 17. april 2024.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su u četvrtak oborile svih 13 dronova koje je Rusija ispalila tokom noći.

Napad je usledio dok spasilačke ekipe još tragaju za poginulim i povređenim u ruskom raketnom napadu u sredu na grad Černihiv gde je ubijeno 18 ljudi.

U napadu je gađana kritična infrastruktura u zapadnom regionu Ivano-Frankivsk, rekao je regionalni guverner, dodajući da su ostaci oborenih dronova izazvali požare.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Napad ruske bespilotne letelice na zapadnu ukrajinsku oblast Ivano-Frankivsk gađao je kritičnu infrastrukturu u četvrtak, a ostaci su izazvali požare, izjavila je guvernerka te oblasti Svitlana Oniščuk.

Ukrajinski medij Suspilne preneo je ranije su se eksplozije čule jutros u oblasti Ivano-Frankivsk u četvrtak, dok je ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo da ruski dronovi lete iznad regiona.

Rusija je nedavno intenzivirala udare na ukrajinsku kritičnu infrastrukturu, nanevši značajnu štetu energetskom sistemu zemlje u martu.

Ukrajina je takođe pojačala napade na Rusiju poslednjih nedelja, ciljajući energetsku infrastrukturu.

Rusija je saopštila da je u četvrtak neutralisala 20 dronova i dve balističke rakete u oblastima koje se graniče sa Ukrajinom, uključujući Rostov gde se nalazi njen komandni štab za ofanzivu na Ukrajinu.

"Tokom noći je sprečeno nekoliko terorističkih napada režima u Kijevu", saopštilo je ministarstvo odbrane.

Posle napada u Černihivu na severu Ukrajine spasioci su u četvrtak uklanjali planine ruševina sa mesta smrtonosnog ruskog raketnog udara.

Tri ruske rakete pale su u sredu na grad na severu Ukrajine, ostavljajući lokve krvi na ulici na mestu jednog udara, gde su spasioci tražili preživele i nosili ranjene na nosilima.

Zvanični broj poginulih porastao je na 18 od četvrtka ujutro, a povređeno je 77 ljudi -- uključujući četvoro dece -- prema ukrajinskom odeljenju hitne pomoći.

Posle tog napada predsednik Volodimir Zelenski ponovo je apelovao na dodatnu pomoć zapadnih saveznika.

"Nažalost, broj poginulih bi mogao da poraste. To se ne bi desilo da je Ukrajina dobila dovoljno opreme za protivvazdušnu odbranu i da je rešenost sveta da se suprotstavi ruskom teroru takođe bila dovoljna", rekao je Zelenski u sredu.

Izvori: Reuters i AFP
XS
SM
MD
LG