Dostupni linkovi

Francuska: Poraz establišmenta, nova zvijezda demokratskih snaga


Emmanuel Macron na čelu je političkog pokreta "En Marche!"
Emmanuel Macron na čelu je političkog pokreta "En Marche!"

Nakon što je Francuska odahnula evropske su berze jutros poletjele, navodi Reuters u tekstu o oštrom skoku eura i akcija, kao reakcije na još jedne "istorijske izbore".

U drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj 7. maja, idu dva donedavno politička autsajdera, pobjednik prvog kruga centrist Emmanul Macron i ekstremna desničarka Marine Le Pen.

Francuski politički establišment je poražen a liberalno demokratske snage su dobile novu zvijezdu, uglavnom nepoznatu do prošle jeseni. U zanosu Emmanula Macrona upoređuju sa Barackom Obamom, koji ga je otvoreno održao, te ga nazivaju francuskim Johnom F. Kennedyjem kako je to rekao potpredsjednik evropskog parlamenta Alexander Lambsdorff.

"Za 15 dana želim da postanem vaš predsjednik... predsjednik svih građana Francuske, predsjednik patriota protiv prijetnje nacionalista", poručio je sinoć Emmanuel Macron u kojeg ne samo Francuzi već mnogi evropski i svjetski zvaničnici ulažu velike nade.

Koliko je njegova pobjeda u prvom krugu nad Marine Le Pen, liderkom desnog Nacionalnog fronta, koja je ponovila uspjeh svog oca Jean-Marija Le Pena iz 2002. godine i ušla u drugi krug izbora 7. maja, važna vjerovatno najbolje svjedoči činjenica da su oba kandidata dosadašnjeg političkog establišementa, socijalista i do nogu potučeni Benoit Hamon i konzervativac Francois Fillone, odmah nakon objavljivanja izlaznih anketa izašli i bez zadrške dali podršku Macronu.

"Uvjeravam vas da ekstremizam može donijeti samo teškoće i podjele u Francuskoj. Nema drugog izbora već da se glasa protiv ekstremne desnice. Stoga, ja će glasati za Emmanuela Macrona", poručio je Fillon koji je na samom startu a prije istrage o zloupotrebama ovlasti kada je premijer, bio glavni favorit za predsjednika Francuske.

Osim Macrona, najveće iznenađenje francuskih predsjedničkih zbora i to u samom finišu ekstremni ljevičar Jean-Luc Melenchon koji je osvojio koliko i Fillon, 19 posto, nije međutim htio da da instrukcije svojim glasačima.

"Svako od vas zna po svojoj savjesti šta da učini. Nije na meni da odlučujem umjesto vas", poručio je Melenchon. Budući da se, bez obzira na razlike, njegova ekstremno lijeva i ekstremno desna agenda Le Pen donekle prepliću, mnogi su se plašili da bi Melenchon mogao pozvati svoj ne mali broj pristalica da je podrže.

Ovako Marine Le Pen preostaje da sama, sa svojim izbornim timom pokuša privući neophodne glasove za pobjedu, što nije nemoguće ali je mnogo manje izgledno. Interesantno apelovala je čak i na Francuze stranih korijena.

"Pozivam sve iskrene patriote, odakle god da dolaze, odakle god da su njihovi korijeni ili njihov glasački izbor u prvom krugu da mi se pridruže. Pozivam da pređu preko starih neslaganja, predrasuda i nesporazuma jer vrhovni interes zemlje to zahtijeva", rekla je Le Pen.

U ovom su je pozivu do sada ohrabrili samo pojedini poslanici ruske Dume, koji su poručili da "još nije sve gotovo". Ne i aktuelni predsjednik SAD-a Donald Trump koji ju je uoči izbora podržao na Twitteru.

Za razliku od prošlogodišnjih na više mjesta pogrešnih istraživanja javnog mnijenja, u Francuskoj u prvom krugu izbora pokazala su se tačna, stim što je razlika između Emmanuela Macrona koji je osvojio 23.8 posto i Marine Le Pen sa 21.5 procenata veća nego što se procjenjivalo. Izlazanost je bila visoka, skoro 79 odsto.

Ista ta istraživanja predvidjela su da će Macron lagano u drugom krugu pobijediti Le Pen sa 60.5 posto u odnosu na 39 koliko, bi trebalo da dobije liderka Nacionog fronta.

Računajući na sve navedeno, zvaničnici EU su odahnuli, a sa njima i euro i berze koji su od jutros kako navodi Reuters, u uzletu.

"Pravi duh Francuske revolucije korak ispred svih"

Oduševljenje pobjedom bivšeg bankara Rothschilda i bivšeg ministra ekonomije, nijesu krili ni do nogu potučeni francuski socijalisti aktuelni premijer Bernard Cazeneuve i bivši Manuel Valls, te zvaničnici ostalih evropskih država, od njemačke kancelarake Angele Merkel, koja je i ranije primila Macrona i time mu dala otvorenu podršku, do predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera.

Iako su ga pojedini i prije nedjeljnih izbora nazivali kombinacijom Baracka Obame i J.F.K-a, u oduševljenju je najdalje danas otišao njemači poslanik Alexander Lambsdorff, potpredsjednik Evropskog parlamenta, koji ga je gostujući na njemačkoj ZDF nazvao "francuskim Johnom Kennedyem".

Lambsdorff je Le Pen opisao kao "nacionalistu i rasistu" a kako je rekao i od drugih žena iz Evropskog parlamenta čuo je da je "veoma neprijatna osoba".

On je rekao da se nada da Macron "ovaj nezavisni, svježi francuski John F. Kennedy ako hoćete, uspjeti da uspostavi politiku svojih ideja".

Uvodnici najuglednijih svjetskih medija posvećeni su danas rezultatu francuskih izbora i u njima se naglašavaju uglavnom dvije stvari. To da je Francuska napravila jasan izbor, dajući podršku braniocu liberalne demokratije u Francuskoj koji je svoje poruke jasno i glasno slao ispod zastave EU.

Anne Applebaum analizu za "The Washington post" počinje porukom da je pravi duh Francuske revolucije korak ispred svih drugih.

Druga stvar koju opažaju urednički timovi svjetskih medija je da je i pored odbacivanja nacionalističe i populističke politike meinstream establišment i u Francuskoj ubjedljivo poražen.

Naime, prvi put od uspostavljanja, Peta republika (1958.) u finišu predsjedničkih izbora neće imati kandidata ni socijalista ni konzervativaca, što, navodi se u uredničkim komentarima, i na primjeru francuskih izbora, otkriva novu političku podjelu koja više nije lijeva i desna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG