Dostupni linkovi

Srbija: Policijski pritvor za osumnjičene zbog "Galenike"



U Tužilaštvu za organizovani kriminal počela su saslušanja osoba koja uhapšena zbog sumnje da su oštetili preduzeće „Galenika“ za 75 miliona evra, a doneta su i rešenja o njihovom zadržavanju u trajanju do 48 sati, izjavio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

On je rekao da očekuje da će saslušanja biti okončana najkasnije u ponedeljak ujutru.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović potvrdio je da je privedeno osam osoba osumnjičenih da su malverzacijama fabriku lekova "Galenika" oštetile za 75 miliona evra.

Stefanović je izjavio da su privedeni bivši predsednik Upravnog odbora "Galenike" i bivši direktor Socijalističke partije Srbije Dejan Backović, bivši generalni direktor Privrednog društva "Galenika" Nenad Ognjenović i pomoćnik generalnog direktora za ekonomske poslove u tom preduzeću Dragan Šebrek, kao i još pet osoba.

Stefanović je rekao da se osumnjičeni terete da su kompaniji "Velefarm" kod Unikredit banke omogućili podizanje kredita od 2.246.000 evra koji je kasnije postao dug "Galenike".

Takodje, prema njegovim tvrdnjama "Galenika" je "Velefarmu" ustupila veću količinu lekova, a kao garancija su služile menice za koje se znalo da su nenaplative
jer se "Velefarmu" spremao stečaj.

Troškovi tih lekova su, kako je naglasio, na kraju postali manjak u poslovanju
"Galenike", u ukupnoj vrednosti od 75 miliona evra.
XS
SM
MD
LG