Dostupni linkovi

Cvjetičanin: Stranke u BiH brinu o partijskim interesima, a ne o putu ka EU


Tijana Cvjetičanin, koordinator istraživanja u nevladinoj organizaciji “Zašto ne” i članica Inicijative za monitoring EU integracija, za “Zašto?” anlizira razloge za prepreke na putu euroatlanstkih integracija BiH:

  • Interesi

Koreni svih tih problema su zapravo isti: imate političke stranke koji u suštini ne deluju u javnom interesu već deluju isključivo u okviru svojh uskih partijskih interesa, podržavaju izuzetno korumpirane strukture a i same su vrlo korumpirane, što se prenosi na institucije vlasti.

Onda imate kroz etnonacionalne politike zapravo sukobe razlišitih tih i takvih interesa. To je ono što je zakočilo i provedbu presude “Sejdić-Finci” i što je zakočilo usvajanje mehanizma koordinacije, što je dovelo do organizovanja tog avanturističkog a ujedno i besmislenog referenduma i svih drugih stvari koje je teško i nabrojati koje se samo nižu jedna na drugu, godinama unazad.

  • Ustupci

Evropska unija je u jednom trenutku odlučila da ih ignorise na neki način i da više stavi fokus na bilo koju pozitivnu ocenu, za bilo šta što moze tako da se ocijeni u Bosni i Hercegovini.

Ako je nama zaista potreno da imamo tajnu sednicu na kojoj se usvoji mehanizam koordinacije pa to onda objave mediji pa se onda još godinu dana o njemu pregovara a u isto vrijeme ste imali predaju aplikacije i silne čestitke zato što je usvojeno nešto što nije usvojeno i niz drugih paradoksalnh situacija to znači da i dalje imate iste mehanizme koji upravljaju stranačkim i među stranačkim interakcijama i da se to naprosto nije promenilo i pired svih tih pozitivnih ocena za napredak u evrointegracijama.

Ideja evropske unije je da treba ubrzati napredak Bosne i Hercegovine u EU integracijama kako bi koliko-toliko držala korak sa regionom tako da smo imalu puno nekih ustupaka koji su činjeni od strane evropske unije, poput prihvatanaja aplikacije za članstvo u trenutku kada nemamo uopšte završen mehanizam koordinacije.

  • Apsurd

Onda imate ovu nedavnu situaciju koja je pratila lokalne izbore i referendum kada imate jednu izuzetnu destabilizovanu situaciju u zemlji zbog refereneduma a sa druge strane dobijate poruke od Federike Mogerini kako gledamo napredak kakav nije zabilježen tokom protekle decenije.

To su dosta apsurdne situacije u kojima imate unutar same države ljude koji su jako zabrinuti i osjećaju se nesigurno a sa druge strane vam neko šalje signale kako ste jako napredovali. Znači jedan veliki raskorak između naše realnosti i onoga što stoji u izveštajima i što gledate sa tih susreta naših političara sa zvaničnicima iz Evropske unije.

  • Fasada

Ja mislim da je to i dalje mnogo više fasada nego što se radi o suštinskom napretku čiji bi glavni cilj trebalo da bude da ljudi koji žive u Bosni i Hercegovini osete da se popravlja vladavina prava, da se popravlja sistemsko funkcionisanje institucija, da je demokratija kvalitetna i solidna, da ekonomija zaista napreduju.

Ljudima je mnogo manje važno da na nekom papiru piše da je postignut takav i takav napredak nego ono što oni vide u svim svakodnevnom životu.

XS
SM
MD
LG