Dostupni linkovi

Evropski parlament o Srbiji i Kosovu: Zakoni i dijalog ključni izazovi


Zgrada Evropskog parlamenta u Briselu
Zgrada Evropskog parlamenta u Briselu

Izvestioci Srbije i Kosova podneli su u ponedeljak izveštaje Spoljnopolitičkom odboru parlamenta o napretku tih zemalja u evropskim integracijima tokom 2014 godine. Iako se navodi da su i obe zemlje napravile izvestan napredak, naročito na zakonodavnom planu, primena zakona, ali i međusobni dijalog Beograda i Prištine navode se kao ključni izazovi u narednom periodu.

“Voz iz Beograda je na putu za Brisel.” Tim je rečima Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta zaokružio izveštaj o Srbiji pred članovima Spoljnopolitičkog odbora. On je ohrabrio Beograd da ostane na proevropskom putu, uz napomenu da se proces skrininga privodi kraju.

Prema Mekalisterovim rečima, Vlada Srbije pokazala je posvećenost evropskim integracijama i ekonomskim reformama.

“Dve hiljade petnaesta bi trebalo da bude godina u kojoj će biti otvorena prva poglavlja u pregovorima. Lično, nadam se da će to biti u prvoj polovini ove godine”, rekao je izvestilac kome je ovo prvi izveštaj za Srbiju u mandatu.

Međutim, Mekalister dodaje da od reforme pravosuđa i jačanja vladavine prava zavisi napredak i otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom. Srbija je prethodnih meseci usvojila važne zakone o medijima i radu, no kritike su stigle na račun medijskih sloboda i bliskog odnosa Beograda sa Rusijom, naročito u toku sukoba u Ukrajini.

“Svi znamo da Srbija ima bliske odnose sa Rusijom. Ipak, žao mi je što se Srbija nije svrstala, na poziv Saveta Evrope, među zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. S druge strane, snažno pozdravljam akcioni plan između NATO i Srbije, koji je potpisan pre četiri dana. Dalje, posmatrači s kojima sam razgovarao u Beogradu zabrinuti su zbog pogoršanja uslova za slobodno izražavanje u Srbiji.”

Mekalister je pozdravio predsedavanje Srbije OEBS-om i dodao da "Srbija svoj povlašćeni položaj može iskoristiti, posebno kad je reč o Rusiji, u nastojanju da se nađe rešenje za ukrajinsku krizu".

Dijalog ne sme da stane zbog Trepče

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je u Evropskom parlamentu da Srbija ne treba da uslovljava dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine odustajanjem Kosova od nacionalizacije rudnika Trepča.

"Čuo sam uoči sednice da je Srbija najavila da će suspendovati učešće u dijalogu na visokom političkom nivou ukoliko kosovska vlada nacionalizuje Trepču. Ukoliko je ta vest tačna, onda je za žaljenje", rekao je Mekalister članovima Spoljnopolitičkog komiteta EP.

Kada je reč o odnosima Srbije i Kosova, angažovanje Beograda je dobrodošlo, istakao je Mekalister:

“Izuzetno je važno da Srbija i Kosovo sada krenu ka implementaciji ranije postignutih sporazuma.”

Kosovo je tokom godinu dana načinilo pomake u izbornoj proceduri, ali je glavni problem i dalje borba protiv korupcije i organizovanog kriminala,istakla je izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček, predstavljajući svoj izveštaj.

Osim rešavanja problema korupcije, Lunaček od Prištine se očekuje nastavak dijaloga sa Srbijom, ali i osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine.

“Zatražila sam od Skupštine Kosova da što pre usvoji neophodni paket zakona za osnivanje Specijalnog suda. Drago mi je što je postignut sporazum sa Vladom Holandije o saradnji sa Specijalnim sudom. Nadam se da će kosovska Skupština usvojiti ovaj paket čim pre”, objasnila je Lunaček.

Na primedbe pojedinih poslanika o radu Euleksa, izaslanica za Kosovo je napomenula da ta institucija beleži izvestan napredak:

“Načinjen je progres na tom planu. Tužilac je nakon dvogodišnje istrage podneo prve izveštaje za korupciju tokom privatizacije energetske kompanije KEK. Dakle, Euleks beleži izvestan napredak, ali postoji razočaranje zbog toga što se ne ide onoliko daleko koliko bismo mi i neki ljudi sa Kosova to želeli.“

Lunaček navodi da je prethodna Vlada načinila korak napred u procesu vizne liberalizacije, ali je izrazila žaljenje zbog masovnog iseljavanja građana Kosova:

“Vlada Kosova mora se efikasnija boriti protiv kriminalnih mreža koje ovim ljudima pomažu da odu iz zemlje”, istakla je ona.

U svom izlaganju Ulrike Lunaček se obratila i funkcionerima država EU:

“Takođe mislim da je značajno da napomenem ministrima unutrašnjih poslova da je Kosovo jedina zemlja čiji građani ne mogu da putuju slobodno da putuju u zemlje EU. Tu je neophodno učiniti napredak.”

Kao pozitivan korak u međunarodnom priznanju Kosova naveden je prijem ove zemlje u Međunarodni olimpijski komitet.

Članovi odbora imaju priliku da predlože amandmane do 27. januara, potom će, nakon još jednog kruga rasprave, biti usvojen dokument u vidu rezolucije na plenarnom zasedanju EP u martu.

XS
SM
MD
LG