Dostupni linkovi

Evropski novac ne podstiče reforme u Crnoj Gori


EU je za Crnu Goru, od 2014. do 2020. godine opredijelila više od 270 miliona eura.
EU je za Crnu Goru, od 2014. do 2020. godine opredijelila više od 270 miliona eura.

Evropski sud revizora u izvještaju za Crnu Goru, ukazuje na slabosti crnogorske administracije u reformama koje finansira Brisel. U dijelu nevladinog sektora, koji se bavi reformom administrativnih kapaciteta, kažu da Crna Gora nije iskoristila priliku da iz evropskih donacija izvuče maksimum u reformama.

Sud koji kontroliše način trošenja novca iz evropskih fondova, u izvještaju za Crnu Goru navodi su sredstva namjenjena Crnoj Gori bila dobro fokusirana na izmjene zakona, uspostavljanje građanskih institucija i jačanje administrativnih kapaciteta, ali da je napredak bio spor, a posvećenost državnih organa reformama ponekad slaba.

Revizori su još ocijenili da su mehanizmi za politički dijalog dobro funkcionisali, ali da su reforme spore u oblastima javne uprave, kao što borba protiv korupcije i unapređenje životne sredine.

Razlog ograničenog napretka u ključnim oblastima često je bio u slaboj posvećenosti crnogorskih vlasti reformi, zaključio je Evropski sud revizora.

Osim ovoga, revizori su dali jasne preporuke Evropskoj komisiji koja djeluje u Crnoj Gori kako da dalje podstiču i kontrolišu sprovođenje reformi u Crnoj Gori za koje se iz Brisela izdvajaju značajna sredstva, a koja treba da pomognu u procesu integracija.

Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija uputili smo molbu za komentar izveštaja Evropskog suda revizora, sa pitanjima koja se posebno odnose na spori napredak, slabu posvećenost državnih organa reformama i spori napredak u oblastima borbe protiv korupcije i životne sredine. Kako nam je rečeno u ministarstvu, rade na pripremi odgovora.

Komentarišući izvještaj Evropskog suda revizora u Građanskoj alijansi ocjenjuju da izvještaj pokazuje da je Crna Gora propustila priliku da izvuče maksimum u reformama.

Problem "projektnog razmišljanja"

Ajša Hadžibegović, razvojna direktorica u Građanskoj alijansi, kaže da izvještaj ne iznenađuje nikog ko je pratio kako se realizuju projekti finansirane iz predpristupne pomoći.

"Činjenice pokazuju da dvije trećine projekata nisu u potpunosti uspješni jer nisu nadogradili naše institucije. Institucije nisu iskoristile mogućnost da iz tih projekata izvuku maksimum u smislu da, kad se nešto ispostavi onda, nastavimo da to podržavamo. I tu je ključni problem – to što je dugoročno planiranje koje forsira Evropska komisija za nas nov način razmišljanja. Mi i dalje razmišljamo projektno i kad se jedan projekat završi, onda se završava sve što je postignuto i postavljeno. Mislim da je to nešto što sprječava da postignemo maksimum", kaže Hadžibegović, te dodaje:

"Kada nam kažu da u 12 od 19 projekta nisu postignuti maksimalni rezultati zato što naše institucije nisu iskoristile mogućnost da nastave sa aktivnostima i podrškom onome što je več uspostavljeno podrškom – mislim da to možemo okarakterisati kao svojevrsnu neodgovornost i bacanje tih sredstava u vodu nakon što se projekat završi, umjesto da se na tome gradi i nastavlja."

Podsjetimo, Evropska unija je za Crnu Goru, od 2014. do 2020. godine opredijelila više od 270 miliona eura, dok je u ranijem periodu dodijelila više od 235 miliona eura finansijske pomoći za reformu institucija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG