Dostupni linkovi

EU upozorava na 'ozbiljne posledice' ako se nastavi kršenje suvereniteta i ustavnog poretka BiH


Zastave Bosne i Hercegovine i Evropske unije, Sarajevo, 12. mart 2024.
Zastave Bosne i Hercegovine i Evropske unije, Sarajevo, 12. mart 2024.

Evropska unija (EU) upozorila je u sredu da bilo kakva akcija koja krši suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak, i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine može dovesti do ozbiljnih posledica.

EU je pozvala skupštinu bh. entiteta Republike Srpske da odustane od usvajanja zakona koji bi narušili ustavni poredak Bosne i Hercegovine, funkcionalnost njenih institucija i osnovnih sloboda i bili protivno obavezama na putu ka EU.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) raspravljaju u četvrtak o nizu tema, među kojima je predlog izbornog zakona RS kojim se u tom entitetu prisvajaju državne nadležnosti u oblasti izbora, predlogu zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS, kao i predlogu zakona o imunitetu RS.

"Očekujemo da rukovodstvo entiteta (Republike Srpske) obustavi ove zakonodavne inicijative, uključujući pre svega nacrte zakona Republike Srpske o izborima, referendumima, imunitetu i 'stranim agentima'", navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljno delovanje.

Početkom ovog meseca je u Republici Srpskoj utvrđen predlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, prema kojem se neprofitne organizacije koje pomažu strani subjekti, a koje se bave političkim delovanjem, uticajem na javno mnijenje, te one koje narušavaju integritet i Ustav Republike Srpske definišu kao "agenti stranog uticaja".

U saopštenju EU se podvlači da nakon prošlomesečne odluke Evropskog saveta o otvaranju pregovora o pristupanju EU, Brisel očekuje da Bosna i Hercegovina, uključujući Republiku Srpsku, napravi korake napred umesto da preduzima akcije koje su u suprotnosti sa njenim evropskim putem.

"Odluka Evropskog saveta je dokazala da dijalog umesto eskalacije daje rezultate. Pozivamo sve lidere u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze i očekivanja građana i da se vrate za pregovarački sto za dobrobit ljudi u zemlji i njene budućnosti u EU", poručuje se putem saopštenja.

Nacrt zakona o imunitetu predviđa da će zvaničnici u RS biti zaštićeni od nepoštovanja odluka visokog predstavnika. Entitetski parlament je u junu izglasao zakon, po kojem se njegove odluke neće primenjivati u RS.

Inače, odluke visokog predstavnika u BiH su konačne i obavezujuće.

Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, koji je predlog vladajućih stranaka predvođenih Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), predviđa da će za uspešnost referenduma biti potrebna većina izašlih glasača, a ne većina ukupnog broja glasača upisanih u birački spisak kako to predviđa važeći zakon.

XS
SM
MD
LG