Dostupni linkovi

Dylana napadaju, Šimunića brane


Bob Dylan, foto iz 2012.
Bob Dylan, foto iz 2012.
Francusko pravosuđe pokrenulo je postupak povodom tužbe jedne hrvatske iseljeničke udruge iz Francuske protiv legendarnog pjevača Boba Dylana zbog uvrede i poticanja mržnje prema Hrvatima u interviewu prošle godine. Dok neki u Hrvatskoj tvrde da se radi o potpunoj zamjeni teza - s obzirom na to što se sve dešava u Hrvatskoj, Dylanovi obožavatelji iz HDZ-a tvrde da je Dylan - krivo informiran.

Legendarni Bob Dylan mogao bi pred sud zbog govora mržnje prema Hrvatima. Naime, u razgovoru za francusko izdanje poznatog muzičkog magazina „Rolling Stone“ on je – govoreći o svom sudjelovanju u američkom pokretu za građanska prava, odnosno protiv rasne segregacije - kazao među ostalim kako crnci mogu "osjetiti" rasiste, "baš kao Židovi naciste, a Srbi Hrvate".

Zbog toga je nevladina udruga Predstavničko vijeće hrvatskih udruga i zajednice Francuske (CRICCF) protiv njega i protiv magazina podnijela tužbu zbog uvrede i poticanja mržnje.

Kako navodi londonski „Guardian“, glavni tajnik te udruge Vlatko Marić kazao je kako nemaju ništa ni protiv Dylana ni protiv „Rolling Stonea“, ali da „ne možete hrvatske ratne zločince izjednačiti sa svim Hrvatima.“

"Ovaj slučaj govori da su tu potpuno zamijenjene teze“, kaže za naš radio glazbeni kritičar portala muzika.hr i publicist Hrvoje Horvat, podsjećajući da tužba protiv Dylana dolazi od udruge koja javno pokušava opravdati Šimunićevo pozdravljanje ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ nakon utakmice s Islandom 14. studenog u Zagrebu.

„I u tom smislu je zapravo paradoks i kontradikcija da oni prigovaraju Dylanu zbog onog što je rekao, a cijelo dešavanje kod nas nam govori kako izgleda da se krećemo u nekom desnom smjeru. Naravno da je Bob Dylan to mogao reći i drugačije, ali znamo kako se rade interviewi. To je jedna metafora čovjeka koji ima iza sebe 50 godina rada i zna što govori, ali ponavljam – sve ovo što se kod nas danas događa daje za pravo onome što je Dylan rekao i to je zapravo najgore. Ja mislim da Dylanov advokat ne mora ništa više napraviti, nego samo pustiti snimku Šimunića i publike i reći – to vam je to!“, konstatira Horvat.

Drugi pak odbijaju takvo povezivanje hrvatskog naroda s nacizmom i kažu kako je Dylan sigurno krivo informiran.

Šibensko-kninski HDZ-ov župan Goran Pauk, za kojeg je Dylan kralj rocka, na Facebooku je kazao kako ga sada prozivaju da pred županijom spali sve Dylanove ploče i CD-ove, ali - da mu ne pada na pamet. Za naš radio je pojasnio da je Dylanom zaluđen od rane mladosti, i nastavlja:

„U slučaju ove izjave – naravno da je ne podržava nijedan Hrvat. Svatko se lecnuo na to, na svaku usporedbu sa fašizmom i da smo fašistoidni narod. Dosta nam je više toga, i ustaštva i svega skupa. Od rata naovamo većina ove generacije koja je najzrelija niti taj dio osjeća, niti diše na taj način. Velika je pozornost pridana tim njegovim riječima, pogotovo s naše strane, i bilo bi stvarno dobro da on dođe na to suđenje i da se ispriča, jer tako bi još jednom dokazao svoju veličinu. S tim da ja osobno nisam baš siguran da on dobro pozna situaciju Hrvata i Srba i da je to jedno površno razmišljanje koje je očito netko iz njegove blizine prenio, i on ga je izrekao. Ja to tako gledam.“

O slučaju će suditi 17. odjel pariškog suda specijaliziran za medije. Francusko zakonodavstvo je izuzetno strogo prema govoru mržnje, pa se postupak po takvoj tužbi pokreće po automatizmu. Datum suđenja još nije određen.

Ako sud utvrdi da je kriv, Dylan će biti kažnjen novčanom globom i uvjetnom kaznom, navodi Reuters.

Francuski odvjetnik ove udruge Ivan Jurašinović kazao je novinskoj agenciji HINA kako su njegovi klijenti spremni povući tužbu ukoliko se Dylan ispriča. On je pojasnio da tužba nije pokrenuta radi odštete, nego da bi isprika bila „nešto puno pozitivnije“, ali ako će biti prisiljeni na sudski postupak, da iznos odštete koji će tražiti „neće biti senzacionalan“.

Podsjetimo, kada je prošlog rujna objavljena vijest o toj Dylanovoj izjavi, mediji su prenijeli kako je zbog nje sa top ljestvice Radija Split povučena jedna Dylanova pjesma s najnovijeg albuma „Tempest“.

Zaključno, i u ovom slučaju dala bi se primijeniti ona stara biblijska poslovica „Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš?“.

Naime, zagrebački sud je u utorak nogometnog managera Zdravka Mamića nepravomoćno oslobodio optužbe za govor mržnje u radijskom inteviewu u proljeće, kada je aktualnog ministra prosvjete i sporta Željka Jovanovića izvrijeđao na nacionalnoj osnovi i optužio da je hrvatožder.
XS
SM
MD
LG