Dostupni linkovi

Dodikovo predizborno animiranje hrvatskih nacionalista


Dragan Čović i Milorad Dodik
Dragan Čović i Milorad Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik je, u intervjuu datom ovih dana u jeku kampanje hrvatskom Jutarnjem listu, izjavio kako će podržati formiranje Herceg-Bosne unutar Federacije BiH, koja bi, po njegovim riječima, trebala imati sve elemente državnosti poput RS. Dodik je najavio nuđenje dogovora ili sporazuma Hrvatima u BiH o stvaranju tzv. labave konfederacije u BiH i budućega, kad za to, kako kaže, dođe vrijeme, osamostaljivanja i otcjepljenja i srpske i hrvatske konfederalne jedinice. Analitičari kažu da Dodikov intervju predstavlja samo kulminaciju višegodišnje nacionalističke retorike u cilju očuvanja na vlasti.

Obrazlažući svoju podršku stvaranju Herceg-Bosne, Milorad Dodik je rekao da se Federacija Bosne i Hercegovine pokazala nefunkcionalnom i neodrživom, jednako kao i ovakva Bosna i Hercegovina. To je pitanje koje bi, kaže Dodik, morali artikulisati sami hrvatski predstavnici. Herceg-Bosna itekako može biti realnost. Jer, ako Hrvati nju istinski žele, a ako nju podrži i Republika Srpska - onda su Bošnjaci, odnosno muslimani, u svemu tome dramatična manjina, navodi Dodik u intervjuu.

“Jedina je na teritoriji BiH održiva Republika Srpska - ona bi već ovoga trenutka mogla početi sa svojim samostalnim životom. A druga održiva republika ili država bila bi Herceg-Bosna, ako bi se formirala. A Bošnjaci bi, opet, imali svoju Bosnu, kao svoju samostalnu republiku ili državu. Sve ostalo jest puki eksperiment koji se pokazao neuspješnim”, citat je to iz Dodikovog intervjua Jutarnjem listu.

U opoziciji u Republici Srpskoj smatraju da je vrijeme da se priča o nekim drugim temama. Lider SDS-a Mladen Bosić ističe kako je politička stabilnost preduslov za ekonomski razvoj:

„Mi treba da ojačamo RS, da otvorimo nova radna mjesta za mlade ljude, a u situaciji gdje imate nestabilne političke prilike nijedan investitor neće doći i ne možete očekivati nikakav ekonomski razvoj“, ocjenjuje Bosić.

Slavo Kukić
Slavo Kukić

Profesor mostarskog Sveučilišta Slavo Kukić mišljenja je da bi se Dodikovim vokabularom konačno morali pozabaviti oni koji su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma. No, po njemu, Dodikova nova izjava ne nudi mnogo toga što se nije čulo i posljednjih godina:

„Mislim da je jedina novina, ako se o novini može govoriti, pokušaj Dodika da raspiri strasti kod radikalnih hrvatskih nacionalista u BiH i u Hrvatskoj i da na taj način otvori dodatni prostor svom projektu destrukcije BiH“, konstatuje Kukić.

Strah od Sanaderove sudbine

Dodikova politika secesije ima prvenstveni cilj očuvati se na vlasti i predstavlja strah od doživljavanja Sanaderove sudbine, mišljenja je profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz:

"Jer neko ko neće priznati rezultate izbora ako ih izgubi zasigurno je Dodik. Možemo očekivati scenarij po kojem Dodik izvodi svoje ljude na ulice i izaziva veliku krizu. Dodikova priča o trećem entitetu koji on preporučuje Hrvatima, odnosno o konfederaciji BiH, onda sa prostora RS-a treba da se prelije na prostor Federacije, da se izazove bošnjačko - hrvatski sukob, i da se eventualno u politici secesije tobože Srbima iz RS pridruže i Hrvati“, smatra Kazaz.

Dodikova retorika je potpuno drugačija od predizborne priče svih drugih političara u BiH, kaže profesor javnog mnijenja iz Banjaluke Mladen Mirosavljević. Dodaje kako je očito kako su te njegove izjave zanimljive samo njegovim biračima, dok ih svi ostali više ne uzimaju pretjerano za ozbiljno:

"Posebno bi bilo zanimljivo vidjeti kako bi u BiH, odnosno od sadašnje BiH, funkcionisale tri nezavisne države, na koji način bi one bile međusobno razgraničene, kolika bi javna uprava bila u tim pojedinačnim državama, kolika bi bila vojska, kolika policija - i da li bi uopšte postojale firme koje bi nešto radile, iz čijih bi se poreza punio budžet. Konstelacija međunarodnih i svih drugih odnosa u BiH je takva da je to trenutno u zoni naučne fantastike“, navodi Mirosavljević.

Nekako se, ipak, u u cijelu priču upleo i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je podsjetio da Hrvati žele novi ustav Bosne i Hercegovine, federalizaciju zemlje, te izmjene Izbornog zakona. Čović je rekao i da se ne odustaje od težnje za osnivanjem posebnog RTV kanala na hrvatskom jeziku.

XS
SM
MD
LG