Dostupni linkovi

Dodik traži odgovornost za "talačku krizu" u Sarajevu


Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH traže hitno utvrđivanje odgovornosti rukovodilaca bezbjednosnih struktura za prošlonedjeljnu "talačku" situaciju u Sarajevu i zalagaće se za donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju u roku od šest mjeseci:

˝Mi smo ocijenili da je događaj u Sarajevu bitno usložio političku i bezbjednosnu situciju za predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama.˝

Dodik je istakao da su na današnjem sastanku utvrdili jedinstven stav da je događaj u Sarajevu bio politički sinhronizovana od bošnjačkih političkih partija, uz koordinaciju međunarodne zajednice i podršku javnog servisa i federalnih medija.

˝Vidljivo je da u Savjetu ministara i zgradi parlamenta nije bilo predstavnika bošnjačkih partija, te da su oni mogli nesmetano da ulaze i izlaze iz zgrade˝, kazao je Dodik.

Na sastanku je zaključeno da se hitno donese zakon o JMB u skladu sa odlukom Savjeta ministara i da se to uradi u najkasnije u roku od šest mjeseci.

˝Republika Srpska neće prihvatiti nikakvu nametnutu odluku visokog predstavnika, bez obzira u kom je obliku i donijeće akt o njenom neprovođenju na svojoj teritoriji˝, rekao je Dodik.

Usaglasivši stavove o daljem djelovanju u vezi sa pitanjem dešavanja u Sarajevu, predstavnici RS u zajedničkim institucijam BiH traže i hitno sazivanje sjednice Savjeta ministara na bezbjednoj lokaciji izvan Sarajeva da bi se riješila aktuelna pitanja vezana za ulazak Hrvatske u EU kako ne bi došlo do blokade granica.
XS
SM
MD
LG