Dostupni linkovi

Dnevnik: Religije nisu Balkanu donijele previše dobrog


Jaša Jovićević
Jaša Jovićević
Jaša Jovićević je jedan od osnivača crnogorske novinske agencije MINA, medija koji je već 12 godina prepoznatljiv po svojoj profesionalnosti i pouzdanosti. Otac Vuka i Hajdane, Titov pionir, liberal i tehnološki geek.

Subota, 2.11.2013

Lijep dan, još jedan u nizu ali vjerovatno posljednji za kratke rukave.

I ova jesen kao i prošla bila je dugo lijepa i topla. Subota miriše na porodični doručak u omiljenoj pekari, šetnju i roštilj. Možda zvuci izlizano obični mali gušti prijaju beskrajno posle još jedne intezivne radne nedelje.

Ipak kako je subota dan rezervisan za nabavku želim sa svima koji ovo slušaju da podjelim jednu od svojih najvećih dilema. šta danas jedemo i pijemo i koliko smo u mogućnosti da se upoznamo sa izvorima hrane i njenim kvalitetom. Pregledavajući tezge podgoričke pijace i slušajući prepodavce (čast izuzecima koji su proizvođači) kako nam na pitanje o porijeklu hrane pričaju upravo ono što bi htjeli da čujemo , pokušavam da radeći amatersku psihološku procjenu ukapiram ko me najmanje laže. Slično je kada ste i u superkarketima kada čitajući specifikacije proizvoda ili deklaracije pokušavate da kupite zdraviju ili barem manje štetnu hranu. Dilema se eksponcijalno uvećala od trenutka kada sam postao roditelj i polako dovodi do ludila. Danas se na konferenciji za štampu ministar poljoprivrede dohvatio ove teme te tako privukao moju pažnju. Ostaje da se nadamo da ćemo u što bližoj budućnosti kao država unaprijediti sistem institucija i propisa koji će nas koliko to bude moguće čuvati od hrane sumljivog kvaliteta te našoj djeci obezbjediti zdravlje koje je osnov za sve ostalo u životu.


Nedelja, 3.11.2013

Prelistavajući virtuelni medijski prostor regiona naiđoh na vijest o tome kako je udruženje roditelja u Lazarevcu na svojoj Facebook stranici objavilo čitave biografije lokalnih narko dilera. Sjajno, još jedna fenomenalna primjena socijalnih mreža. Nadam se da lokalna policija koristi Facebook. Mozda ovaj primjer nađe primjenu i u našoj sredini u kojoj je narkomanija nažalost veoma prisutna.

Rukometašice Budućnosti su odigrale odlično i produžile šanse za drugi krug Lige šampiona. Dobra uvertira za nastavak kvalifikacija za sledeće Evropsko, a bliži se i Svjetsko prvenstvo u Srbiji. Zlatne lavice su nam do sada nebrojeno puta pokazale sve one vrline koje mi se čini da nam nekako nedostaju i zbog kojih čitavo naše društvo nikako da se isčupa iz vrtloga tranzicije. Hrabrost, ponos, požrtvovanost i nepokolebljivost.

Kosovski izbori
Kosovski izbori
Na Kosovu slave Tači i Koštunica što nažalost potvrđuje da na putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine stoje još uvijek prepreke sazdane od promašenih ali veoma toksičnih ideologija tako prepoznatljivih za ovaj dio svijeta.

Preostali sat prije sna trošim prelistavajući web u potrazi za temama koje bi mogle obilježiti narednu nedelju.


Ponedeljak, 4.11.2013

Kao i većini vjerovatno najteži dan u nedelji. Posle jutarnjeg rituala ispijanja kafe sa kolegama krećemo u nove radne pobjede.

Pored uobičajene trke ovaj ponedeljak nije donio što smo očekivali u poslovnom smislu, ali se ne damo pokolebati i krećemo u potragu za novim ciljevima.
Primjetih danas da je crnogorski kulturni prostor dobio još jednu vjersku instituciju te se tako dodatno učvrstio kao multikulturalno i multikonfesionalno društvo.

Međunacionalna i vjerska tolerancija su jedna od rijetkih vrlina savremenog crnogorskog društva što predstavlja dobar osnov za evropsku budućnost, ali to je samo jedan mali dio onoga što moramo da unaprijedimo.

Nedavno je u Crnoj Gori nastalo neformalno udruženje ateista čiji sam i sam poštovalac. Religije nisu Balkanu donijele previše dobrog, pa im se je neophodno suprostaviti kritičkim stavom a ovo je definitvno jedan od načina.


Utorak, 5.11.2013

Danas je je MINA Business objavila podatak da je godišnja kupovna moć po glavi stanovnika u Crnoj Gori 4540 EUR što je tri puta majnje od prosjeka u Europskoj uniji. Sa druge strane, jednostavnom analizom cijena u podgoričkim supermarketima doći ćete do zaključka da većina proizvoda u najmanju ruku jednako košta kao u Ljubljani, Beču ili Minhenu, a nije rijetka situacija da su i osjetno skuplji. Kako onda crnogorske porodice uspjevaju da sastave kraj sa krajem. Kako su svi podgorički kafići puni u radno vrijeme? Na ova pitanja postoji vise odgovara među kojima je zasigurno prvi da je intezitet sive ekonomije na izuzetno visokom nivou. Sa druge strane, u Crnu Goru se svake godine slije najmanje 2-3% vrijednosti BDP-a deviznih doznaka dijaspore. Znači da novca ima više nego što ga sistem registruje inače bi davno proglasili bankrot.

Još jedan projekat privukao je moju pažnju pa ću zloupotrebiti talase Radija Slobodna Evrope kako bih ga promovisao. Radi se o projektu 'Budi odgovoran' koji je nastao u saradnji podgoričkog Elektrotehničkog fakulteta, Vlade Crne Gore i misije UNDP-a. Građanim je ponuđena elektronska platforma za registraciju raznih nepravilnosti dostupna na svim hardwerskim platformama. Tako je sada moguće ukazati na razne nepravilnosti od ekoloških, zloupotrebe službenih vozila, oštećenja na infrastukturi, neizdavanje fiskalnih računa i td. Pregled svih prijava je dat na veoma lijepo diznajniranom i preglednom web sajtu. Još jedan primjer kako sprega ideje, znanja i tehnologije može katalisati proces izgradnje odgovornijeg i zrelijeg društva.

Srijeda, 6.11.2013

Njegoš
Njegoš
Crna Gora slavi ove godine veliki jubilej. Dvjesta godina od rođenja Njegoša, našeg najvećeg pjesnika. Jubilej se obilježava već nekoliko mjeseci na raznim nivoim od kulturnih, naučnih do političkih. Nažalost svjedoci smo pokušaja da se velikom poeti čija djela su značajno prevazišla granice južnoslovesnkih zemalja zalijepi etiketa genocidnog pjesnika i vladara. Uz dužno poštovanje prema svim pripadnicima islamske vjeroispovesti u Crnoj Gori koje u potpunosti doživljavam kao ravnopravni dio crnogorskog društva i kulture, moram izraziti sumnju u održivost ovakve interpretacije slavnog pjesnika. Njegoš je u svojim djelima u jednom potpuno drugom istorijskom kontekstu obrađivao temu borbe crnogorskog naroda za slobodu zagovarajući jedinstvo svog naroda, pokušavajući da kritički utiče na crnogorce koji su prihvatali vjeroispovest onih koji su Crnu Goru više vjekova pokušavali da pokore. Zasigurno na taj proces Njegoš nije mogao gledati blagonaklono i sa simpatijama. Da je Njegoš bio iznad ideoloških i vjerskih uzusa potvrda se može naći što u njegovom načinu života tako i u djelima u kojima se on često kritički osvrće na sve religije, pa i na vjeroispovest kojoj je i sam pripadao.

Nažalost, njegova djela su u različitim vremenskim epohama bila zloupotrebljena za sprovođenje raznih nacionalnih ideologija koje su ne malo puta imale genocidnu završnicu. Ipak pjesnik ne može snositi krivicu za ove događaje.

Nema budućnosti Crne Gore bez Njegoša, a ni bez multietičkog i multikonfesijalnog sklada. Interpretacije pjesnika vjerovatno moraju doživjeti određenu adaptaciju u cilju lakšeg shvatanja iz perspektive vremena u kojem živimo ali nikako u smjeru umanjenja pjesnikovog izraza i univerzalnosti njegovih poruka.


Četvrtak, 7.11.2013

Na kraju dana uživam u teniskoj poslastici iz Londona. Tenis je sport koji u posljednje vrije sve više gledam. Intezitet igre dosagao je nivo najboljih trilera.

Danas mi je pažnju privuklo nekoliko tema.

Opet skandal sa mesom u Velikoj Britaniji. Proizvođač je mješao ispravno i pokvareno meso, lijepio lažne deklaracije. Moja dilema sa početka nedelje je opet tu. Mislim da je izbor hrane jedna od najvećih izazova današnjice odmah posle vaspitanje djece.

Osnivač Interneta Berners Li osudio je rad obavještajnih agencija koje su svojim nekontrolisanim nadziranjem interneta narušile njegovu sigurnost, te korisnicima globalne mreže poslali destimulišuću poruku. On poziva države svijeta da ovaj jedinstveni planetarni resurs sačuvaju na način da obavještajne agencije stave pod kontrolu te na tako smanje zloupotrebe. U potpunosti podržavam ovaj stav kao neko ko se čitav život bavi promocijom globalne mreže. Sa druge strane moramo biti svjesni da se snaga interneta može zloupotrijebiti i od strane nove generacije sajber kriminalaca i terorista, te da njihove akcije po mreži mogu dovesti do katastrofalnih posljedica po civilizaciju kakvu danas poznajemo. U svakom slučaju svaki korisnik internet mora biti svjesan činjenice da bilo kakvo publikovanje ličnih sadržaja taj sadržaj čini ranjiv u smislu njegove tajnosti.

Nacionalna geografija je danas učionila dostupnim dokumentarac Wild Balkan gdje su crnogorski prirodni biseri poput Durmitora i Skadarskog jezera dobili izuzetno lijepu prezentaciju. Još jednom su nam stranci otvorili oči u kako lijepoj i raznolikoj zemlji živimo tj. ne znamo da živimo. Ostaje nada da ćemo u skorije vrijeme prepoznati resurse koje imamo jer oni su više nego dovoljni da 650.000 ljudi živi pristojne živote.


Petak, 8.11.2013

Danas je osvanuo još jedn sunčan dan. Najavljeno je 25 stepeni, tako da se čini da ljeto ipak ne posustaje a za jesen neće biti vremena s obzirom da se početkom naredne nedelje očekuje prvi snijeg po vrhovima crnogorskih planina. Još jedan dokaz da u Podgorici imamo esktremno vrijeme koje poznaje samo dva godišnja doba.

Sastanak sa klijentima obilježio većinu dana, izražavamo zadovoljstvo zbog saradnje i pravimo planove za dalje. Bliži se kraj godine pa valja sumirati i planirati.

Komentarišemo danas listu Poreske uprave o dugovanju poreza. Na listi ima i velikih kompanija za koje se dugo vremena smatralo da posluju uspješno.

Iz perspektive nekoga ko se već dvanaest godina bavi privatnim biznisom nije mi jasno da neko planira rad kompanije a da pri tome ne uzme u obzir poreske obaveze. Ili je neznanje ili je krađa sa predumišljajem. Poslovni ambijent u Crnoj Gori je prepun izazova što usled ekonomske krize i malog tržišta i dešava se da biznis ne krene onako kako je planirano. U ovom slučaju jedino rješenje je gašenje istog a ne kreditiranje o trošku ostalih poreskih obveznika.
XS
SM
MD
LG