Dostupni linkovi

Još uvek nisu izgubljene sve šanse da Srbija dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom. To je za Radio Slobodna Evropa izjavio predstavnik delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer. On napominje kako se nada da će se to i dogoditi pre avgusta kada se okončava njegov mandat u Srbiji:

„Šanse su još uvek tu. Definitivno. Zato što je mnogo napora uloženo na obema stranama. Koliko po pitanju dijaloga, tako i na polju reformskih procesa. Sada je potrebno finalizovati stvari, pronaći adekvatan dogovor i onda preći na implementaciju. Tako da ih ima. Mi imamo dobar momentum, i ne bi trebalo da ga izgubimo“.

Dežer je podvukao da je dogovor Srbije i Kosova prvi je naredni korak koji mora biti postignut ukoliko Srbija želi da dobije datum za početak pregovora, naveo je Dežer. On je naglasio da je u taj proces uloženo puno napora, te da ne treba biti pesimističan.

„Još uvek pokušavamo da postignemo dogovor. Napori su učinjeni u tom pravcu. Ne bi trebalo da budemo pesimistični po tom pitanju, imamo još vremena i šansi za kretanje u dobrom pravcu. Naravno ono što je jako bitno jeste da vidimo i implementaciju ovog i drugih dogovora. Uostalom, iz velikog broja zaključaka Evropskog saveta iz prošle godine. Dosta je pitanja na koja takođe moramo ukazati kao što su pitanje telefonskog saobraćaja, električne energije, a takođe moramo videti da se proces reformi produžava. To nije samo odluka za jedan dan ili jedno pitanje, to je proces i potrebno je da vidimo da taj proces ide napred. Prvi korak je da se pronađe dobar dogovor između Beograda i Prištine u predstojećim danima“, zaključio je Dežer.
  • 16x9 Image

    Miloš Teodorović

    Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG