Dostupni linkovi

Desetine hiljada Rusa na protestu protiv Putina


Demonstranti na protestu protiv Kremlja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Demonstranti na protestu protiv Kremlja

Desetine hiljada Rusa okupilo se u centru Moskve po veoma hladnom vremenu kako bi zatražila kraj vladavine premijera Vladimira Putina uoči predsedničkih izbora idućeg meseca.

Organizatori navode da se na protestima pod sloganom "Za slobodne izbore" okupilo se oko 100.000 ljudi, dok se prema procenama policije radi o približno 23.000 hiljade demonstranata.

Grigorij Javlinski, lider partije Jabloko: Mi nosimo boje ruske zastave. Zajedno ćemo odbraniti budućnost naše zemlje.
Marš tokom kojeg su demonstranti nosili slogane "Putin - prevarant i lopov broj jedan", "Putine, odlazi, mi smo prava moć", kulminirao je skupom na trgu Bolotnaja na kojem su se građanima obratili istaknuti opozicioni lideri i uticajne ličnosti iz oblasti kulture.

“Da, svi mi smo drugačiji, ali smo iste boje. Mi nosimo boje ruske zastave. Zajedno ćemo odbraniti budućnost naše zemlje”, poručio je lider partije Jabloko Grigorij Javlinski, koji je diskvalifikovan iz trke za predsednika Rusije na predstojećim izborima, zakazanim za 4. mart.

U razgovoru za ruski servis RSE, vodeća ličnost opozicije Vladimir Rižkov procenio je da se na protestu okupilo oko 120.000. On je postavio sledeće zahteve vlasti:

“Pod jedan, momentalno oslobađanje svih političkih zatvrenika i svih onih koji su zatvoreni nezakonito. Pod dva, poništavanje falsifikovanih izbora za dražavnu dumu. Pod tri, smena šefa izborne komisije Vladimira Čurova i istraga o njegovim aktivnostima, kao i istraga o svakom izbornom nasilju i falsifikatu, i izvođenje svih odgovornih na sud."



Među onima koji su iz mase uzvikivali glasove slaganja sa ovim zahtevima su neki od onih sa kojima smo razgovarali.

"Ne želim da Putin ostane još jedan mandat. Želim da se stvari promene u ovoj zemlji zato što je jedna osoba na vlasti predugo, zemlja ne ide u pravom pravcu, nema progresa. Želim napredak, nešto bolje", kazao je jedan od demonstranata.

Istovremeno je u Moskvi održan i skup podrške vladi i premijeru Putinu na kojem su organizatori optužili opoziciju da kuje zaveru u interesu zapadnih sila.

"Ne želimo uništenje Rusije. Ne želimo narandžastu aroganciju i američku vladu, izbacimo narandžasto đubre", rekao je politički analitičar Sergej Kurginjan na pro-vladinom skupu kod spomenika Paklonaja gora.

Policija je saopštila da se okupilo oko 140.000 ljudi, ali izveštači RSE sa lica mesta navode da je broj okupljenih oko 15.000.
XS
SM
MD
LG