Dostupni linkovi

Dan žalosti u Belgiji


Zastave na pola koplja
Zastave na pola koplja
U Belgiji je u petak, 16. marta u tačno 11 sati minutom ćutanja odata pošta poginulima u teškoj saobraćajnoj nesreći u Švajcarskoj u kojoj je život izgubilo 28 osoba, među kojima je bilo 22 dece. Uzrok nesreće još nije utvrđen.

Sve zastave na državnim institucijama spuštene su na pola koplja, a u 11.01 oglasila su se zvona na crkvama u Belgiji gde je 16. marta proglašen Dan žalosti.

Deca, roditelji i nastavnici su se okupili u mestima Heverle i Lomel odakle je 46 dece bilo u autobusu koji je u utorak uveče udario u zid tunela u Švajcarskoj. Deca su se držala za ruke, a odrasli su plakali. U odeljenju u Lomelu, samo je šestoro dece preživelo.

U Heverleu, deca koja su prekinula časove, pustila su bele balone odmah nakon minute ćutanja.

U Lomelu, stotinak zaposlenih u gradskoj službi, izašlo je ispred zgrade držeći se za ruke u potpunoj tišini.

"Ceo grad, cela provincija, cela Belgija je uz porodice. Ovo je veoma važno", rekao je jedan prolaznik.

U crkvi u Lomelu je u četvrtak veče održana komemoracija, na kojoj je, između ostalog, pročitana papina poruka.

Uoči minute ćutanja belgijski premijer Elio Di Rupo je rekao: "Doživeli smo nacionalnu tragediju... Naša tuga je nemerljiva. Cela naša zemlja oplakuje svoju decu. Cela zemlja će odati poštu tim uništenim sudbinama".

Pošta poginulima je odata u trenutku kada su dva vojna aviona dopremila njihove posmrtne ostatke.

Nesreća u kojoj je poginulo 28 osoba uključujući i 22 dece, dogodila se u utorak uveče neposredno pošto je grupa od 52 dece i osoblja iz Belgije i Holandije krenula kući nakon zimskog odmora. Druga dva autobusa, koja su prevozila decu iz istih škola, vratila su se bezbedno u Belgiju.

Odavanje pošte poginulima
Odavanje pošte poginulima
U autobusu su se nalazila deca uzrasta između 11 i 12 godina iz dve katoličke škole u Flandriji - u Štekskeu i Sejnt-Lambertus iz centralnog dela Belgije. Među poginulima je i 11-godišnji Sebastijan Baules (Sebastian Bowles) iz Britanije koji je pohađao školu u Sejnt-Lambertusu. Šestoro poginulih je holandskog porekla. Ostali su iz Belgije.

Poginuli su i oba vozača i svi nastavnici koji su bili u autobusu.

U nesreći je povređeno još 24 dece, među kojima četvoro teže. Oni su na lečenju u bolnicama u Lozani i Bernu. Osmoro povređenih je prebačeno u četvrtak u Belgiji, dok su ostali u bolnici.

Porodice nastradale dece posetile su u četvrtak mesto nesreće, položivši cveće u tunelu.

I dalje se ne zna sa sigurnošću uzrok nesreće, kada je autobus ušao u tunel Sijera i zakačio ivičnjak nakon čega je naglo skrenuo i udario u betonski zid.

Vlasti su odbile da komentarišu nezvanične informacije, koje objavljuju švajcarski i belgijski mediji, da je vozač možda menjao DVD u vreme udesa.

Portparol švajcarske policije Renato Kalbermaten (Kalbermatten) kaže da snimak iz tunela ne potvrđuje ovu tvrdnju, opisujući je „kao u ovom trenutku čistu spekulaciju“.
Komandir švajcarske policije Kristian Farone (Christian Varone).

"Trenutno nastojimo da postavimo deci neka pitanja. Nijedno ime neće biti obelodanjeno, ali ćemo razgovarati sa svom decom koja su u stanju da odgovore na pitanja policije”, kazao je Farone.
XS
SM
MD
LG