Dostupni linkovi

Samoopredeljenje ne odustaje, premijer ih optužuje za napad na državu


Ulice Prištine dan nakon protesta
Ulice Prištine dan nakon protesta

Dan nakon protesta, centar Prištine, trg Majke Tereze, je očišćen, a malo dalje od njega, semafori i dalje vise, betonske kocke, kamenice i ostali tvrdi materijali su i dalje u blizini. Privatna i javna imovina, ugostiteljski lokali i trgovi, oštećeni su u velikoj meri.

Poslednji bilans višečasovnog protesta i sukoba specijalnih jedinica policije sa demonstrantima je 170 povređenih, od kojih 107 policajaca, 53 demonstranata, i 10 običnih građana koji nisu učestvovali u protestima.

Sukob je počeo pošto je policija odbila da ukloni metalne barikade koje je postavila u blizini zgrade Vlade i Skupštine Kosova. Demonstranti su počeli da gađaju na policiju, policija je uzvraćala suzavcima, a kada je situacija još više eskalirala, policija je upotrebila i vodeni top. I to je trajalo oko pet sati.

Evo kako se osećao jedan građanin nakon protesta u utorak:

„Ja sam za građanske proteste, ali nikako nisam za nasilje bilo kakve vrste. Meni kao građaninu dođe da izadjem i nudo da prostestuje, jer ima razloga za to. Ono što sam juče video vratilo me na ratna iskustva, i nisam mogao da verujem da se tako nešto može ponoviti u 2015. Hteo sam da se to sve što završi a u nadi da mi ne polome automobil“, kazao je stanovnik Prištine.

Dok su kosovske institucije oštro osudile, kako su rekli „nasilnički pokušaj preuzimanja vlasti“, organizator protesta, lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti, poručio je sinoć da „sve dok se Jablanović ne smeni, i dok Trepča ne postajne javno preduzeće, protesti će biti nastavljeni“.

Podsetimo, sa protesta se traži smena kosovskog ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića, zato što je na Badnji dan u u Đakovici žene i demonstrane koji su sprečili prolaz autobusa sa raseljenim Srbima nazvao "divljacima". On se nakon toga javno izvinio majkama Đakovice koje tragaju za nestalom decom. Demonstranti takođe traže da se u Skupštinu Kosova vrati zakon koji Trepču transformiše iz društvenog u javno preduzeće.

Međutim, premijer Kosova Isa Mustafa u sredu je na sednici Vlade izjavio da su protesti bili iskučivo politički. On je izrazio žaljenje zbog povređenih, ali je podržao policiju u obezbeđeju privatne i javne imovine.

„Policija Kosova, kao nezavisna ustavna institucija, ima punu podršku Vlade u zaštiti privatne i javne imovine i to od političkih partija koje zloupotrebljavaju građane za svoje političke poene u cilju da naprave nered i da nasiljem preuzmu vlast. Uzrok jučerašnjeg nasilja bio je ultimatum organizatora da se ukloni policijski kordon koji je branio državne institucije kako se ne bi ponovio protest od subote, kada su gađali institucije. Oni su tada počeli da gađaju policiju“, kazao je Mustafa.

„Napad opozicije na policiju Kosova je napad na državu, na vrednosti demokratije i na nezavisne institucije“, kazao je Mustafa.

Mustafa je dodao i da se Trepča ne može odbraniti nasiljem i napadom na policiju, već se brani zakonom koji onemogućava njen stečaj, a konačno će se braniti i posebnim Zakonom o Trepči. On je od opozicije zatražio da svoje zahteve predstave i reše u Skupštini Kosova.

Skender Hyseni, ministar unutrašnjih poslova, kazao je na sednici Vlade da organizatori nisu u skladu sa zakonom prijavili protest, ali je policija na vreme poduzela sve korake kako bi osigurala sredinu gde se protestvovalo.

Iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu, povodom protesta, kazali su da je nasilje neprihvatljivo i da ugrožava demokratski prostor.

„Zbog toga je od primarnog interesa onih koji organizuju demonstracije i onih koji demonstriraju da se distanciraju od nasilja i da spreče njegovo pojavljivanje za vreme ovakvih okupljanja. Masovne demonstracije, kakvima smo bili svedoci prošle subote, su takođe znak frustracije građana zbog situacije na Kosovu. Veoma često isti razlozi teraju ljude da traže posao van Kosova ili čak da postanu žrtve ilegalnih migracija“, navodi se u njihovom saopštenju.

Oni su dodali da se ne mogu naći rešenja na ulici, a još manje ako se to čini ultimatumima. To se postiže dijalogom u političkim institucijama.

„Apelujemo na političke lidere, kako iz koalicije tako i opozicije, da ujedine svoje snage kako bi odgovorili na nade građana. Pravo mesto za to je Skupština“, zaključuju iz ove kancelarije.

XS
SM
MD
LG