Dostupni linkovi

Misterija Dahlan: Od Palestine do Crne Gore


Mohamed Dahlan je državljanin Crne Gore
Mohamed Dahlan je državljanin Crne Gore

U Ramali, sjedištu Palestine, trebalo bi da počne suđenje kontroverznom međunarodnom biznismenu Mohamedu Dahlanu zbog navodne pronevjere 18 miliona dolara iz javnih fondova.

Možda ova informacija ne bi zavrijedila pažnju da Mohamed Dahlan nije i crnogorski državljanin i da njegovo ime nije često na stupcima domaće štampe u kojima se govori o spornim investicijama i političkim igrama. Te napise prati neodgovoreno pitanje – kako je i zbog čega Dahlan postao državljanin Crne Gore?

Prema posljednjim informacijama, kontroverznom biznismenu i političaru nekadašnjem palestinskom ministru bezbjednosti Mohamedu Dahlanu će se suditi u Ramali u odsustvu, zbog višemilionske pronevjere.

Posljednji put Dahlanovo ime u Crnoj Gori je izgovoreno od strane opozicionog Demokratskog fronta. Braneći se od političkih optužbi vladajućih struktura da su bili dio pokušaja političke zavjere sa elementima terorizma u izbornom danu u Crnoj Gori, Demokratski front je iznio tezu „da je Dahlan bio jedan od onih koji su navodno osmislili lažni državni udar u Crnoj Gori“.

Mohamed Dahlan je 2010. godine dobio crnogorski pasoš, a time i državljanstvo na predlog doskorašnjeg premijera Mila Đukanovića, pisali su crnogorski mediji.

Demokratski front je iznio tezu „da je Dahlan bio jedan od onih koji su navodno osmislili lažni državni udar u Crnoj Gori“
Demokratski front je iznio tezu „da je Dahlan bio jedan od onih koji su navodno osmislili lažni državni udar u Crnoj Gori“

U fokus domaće javnosti Dahlan je dospio četiri godine kasnije kada je Vlada Crne Gore planirala da dâ u dugoročni zakup Kraljičinu plažu kod Čanja, a kupac je bila kraljevska porodica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata(UAE).

Tada su mediji objavili da iza kompanije, koja je trebalo da kupi Kraljičinu plažu u reonu Dubovica, stoji upravo Mohamed Dahlan. Tadašnji premijer Milo Đukanović je, u decembru 2014 godine, odgovarajući na direktno pitanje o njegovom odnosu sa Mohamedom Dahlanom i njegovim investicijama u Crnoj Gori saopštio da mu je Dahlan prijatelj i da Dahlan nema nikakvih investicija u Crnoj Gori.

„Znam Mohameda Dahlana, kao prijatelja, kao jednog od najbližih saradnika bivšeg palestinskog predsjednika Arafata, kao jednog čovjeka od izuzetnih zasluga za uspostavljanje mira na Bliskom istoku. Dakle, jednog čovjeka koji je prijatelj Crne Gore i prijatelj ovog regiona i koji ponavljam, nema nikakvu ulogu u toj ili bilo kojoj drugoj investiciji u Crnoj Gori“, rekao je Đukanović krajem 2014 godine.

U fokus domaće javnosti Dahlan je dospio kada je Vlada Crne Gore planirala da dâ u dugoročni zakup Kraljičinu plažu
U fokus domaće javnosti Dahlan je dospio kada je Vlada Crne Gore planirala da dâ u dugoročni zakup Kraljičinu plažu

Sljedeće, 2015. godine, Royal group iz UAE je odustala od projekta na Kraljičinoj plaži. Na Dahlanovo ime je u tom periodu registrovano više firmi, od kojih su neke ugašene. I dalje su nepoznati razlozi zbog kojih je Mohamedu Dahlanu dato državljanstvo Crne Gore.

On je samo jedan od onih biznismena i političara koji su dobili državljanstvo Crne Gore, u trenutku kada su imali velikih problema sa pravosudnim institucijama u svojim matičnim zemljama.

Među počasnim crnogorskim državljanima su Taksin Šinavatra nekadašnji tajlandski premijer, malezijski državljanin Vei Seng Pua, Libijac Hadi Marvan Avde.

Direktor istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kaže da su i danas nepoznati odgovori na pitanja o tome čime je Dahlan zadužio Crnu Goru i kakvi su njegovi investicioni interesi.

„Imali smo prije stiuaciju da su drugi međunarodni funkcioneri, koji su optuživani i terećeni za teška krivična djela dobijali naše državljanstvo, što dovoljno govori o tome da nemamo apsolutno nikakvu kontrolu kada je u pitanju to koga sve primamo u crnogorsko državljanstvo.

Vlada Crne Gore je i nedavno i u prethodnom periodu govorila, da se u crnogorsko državljanstvo primaju osobe koje imaju određene investicione interese i koje su posebno zadužile našu državu. Mi još nismo dobili odgovor sa čime je to konkretno Dahlan zadužio Crnu Goru i kakvi su to možda investicioni interesi koje on ima u Crnoj Gori.

Međutim ono što imamo jeste, ogroman broj špekulacija u odnosu na to kakva je i da li je i koja krivična djela taj čovjek počinio u svojoj matičnoj državi. A svjedoci smo da stupce međunarodne štampe redovno pune njegovim imenom, a crnogorski građani i javnost nema konačne informacije o tome zbog čega je taj čovjek postao državljanin Crne Gore“, zaključuje Milovac.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG