Dostupni linkovi

Oružje kod vikendice premijera Srbije: Koja je služba više zakazala?


Bezbednost Aleksandra Vučića je bila ugrožena: Ivica Dačić
Bezbednost Aleksandra Vučića je bila ugrožena: Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, kaže za RSE da nema saznanja o tome da li se premijer Aleksandar Vučić povlači sa mesta šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, kako su preneli pojedini mediji.

Komentarišući slučaj nedavno otkrivenog oružja u blizini Vučićeve vikendice, Dačić je ocenio da je bezbednost šefa Vlade bila ugrožena. U Ministarstvu policije kažu da za sada nemaju novih informacija.

"Reći ću ono što sigurno znam, a to je da jeste njegova bezbednost bila ugrožena. Upravo zbog toga je važno da se ovoj temi pristupi ozbiljno od samog početka – od pristupa njegovom obezbeđenju pa do same istrage koja se vodi o konkretnom slučaju", pojasnio je Dačić osvrćući se na razvoj događaja nakon što je otkriven arsenal oružja u beogradskom naselju Jajinci, nedaleko od porodične kuće prvog čoveka Vlade Srbije.

On je na konferenciji za medije kazao da je slučaj pronađenog oružja "veoma ozbiljna priča" i da bi trebalo poraditi na pitanju Vučićeve bezbednosti, kontraobaveštajne zaštite i koordinaciji rada službi bezbednosti.

Dačić je odrečno odgovorio na pitanje RSE da li ima saznanja o medijskim napisima po kojima Vučić planira da podnese ostavku na mesto šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Naime, pojedini beogradski mediji pišu da Vučić planira da se povuče sa čelnog mesta ovog tela, jer ga bezbednosne službe nisu uverile da "drže konce u svojim rukama".

Konkretno "Večernje novosti" navode da će Vučić o tom koraku narednih dana obavestiti predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

"Nemam informacije o tome da li će premijer ostati na tom mestu, ali svakako da su to veoma ozbiljne i teške stvari, te da će o tome ovih dana neko svakako govoriti. Nije na meni da o tome pričam", rekao je Dačić.

Istovremeno, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je kasnije večeras da je tokom istrage zbog oružja koje je pronađeno u blizini kuće premijera Aleksandra Vučića u Jajincima evidentirano 97 "bezbednosno interesantnih osoba", a da je saslušano njih 37. On je dodao da je premijer strahuje da je meta bio njegov brat Andrej Vučić.

Stefanović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao i da su oni evidentirani u krugu od oko jedan kilometar od Jajinaca u danu kada je pronađeno oružje, kao i u prethodna dva dana, dodavši da je privedeno više osoba, ali da nikome nije određeno zadržavanje.

"Do sada smo saslušali njih 37", rekao je Stefanović, dodavši da je po onome što su preneli stručnjaci, u svemu vidi tragove ozbiljnog profesionalizma.

On je rekao da su sva bezbednosno interesantna lica u ta tri dana evidentirana u delu sela Rakovica–Jajinci–Jelezovac, u prečniku od jednog kilometra i da ne veruje da je to slučajno.

Priča nije zaokružena

Bezbednosne službe Bosne i Hercegovine imaju određene informacije o pronađenom oružju u blizini porodične kuće premijera Srbije, ali ta priča nije još zaokružena, rekao je ranije ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

"Bezbjednosne agencije u BiH su dobile zamolnicu od nadležnih organa iz Srbije, koja je proslijeđena svim agencijama i još se provjeravaju određene činjenice", kazao je Mektić bh. medijima.

Dragan Mektić: Još se provjeravaju određene činjenice
Dragan Mektić: Još se provjeravaju određene činjenice


Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač izjavio da MUP RS-a nije utvrdio da je oružje registrovano u tom entitetu.

Lukač je reagovao na navode MUP Srbije koje je izneo ministar Stefanović a prema kojima deo pronađenog naoružanja potiče sa nekadašnjih ratišta u Hrvatskoj i BiH.

"Vjerovatno je riječ o oružju koje je ostalo poslije rata i nekim kanalima došlo do Srbije", rekao je Lukač novinarima.

Otkako su prošlog vikenda u šumi u Jajincima, nedaleko od vikendice premijera Aleksandra Vučića, pronađeni sanduci sa raketnim bacačem, snajperom, ručnim bombama i municijom, u javnosti je plasiran čitav niz neproverenih teorija o tom događaju.

Propusti u radu

Dobrivoje Radovanović, kriminolog i nekadašnji direktor beogradskog Instituta za kriminološka istraživanja, navodi za RSE da je situacija vrlo konfuzna.

Rezultati istrage moraju da budu konkretni, pogotovu posle najave da će Aleksandar Vučić podneti ostavku na mesto šefa državnog Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, smatra Radovanović.

"Slučajnost je da je neki čovek naišao i prijavio to, a mogao je i da ne prijavi. To znači da službe Srbije nisu pokrivale ceo prostor u sistemu bezbednosti premijera. Neko treba da snosi odgovornost za te propuste. Da li je to Bezbednosno-informativna agencija (BIA) ili neko drugi – mislim da te poslove pokriva Vojno-bezbednosna agencija (VBA), nisam sasvim siguran. U svakom slučaju, jedna od te dve bezbednosne službe je, očigledno, loše radila svoj posao", objašnjava Radovanović.

Vučić je ranije u Hamburgu, gde je boravio u diplomatskoj poseti, rekao da se plaši da će državni organi teško otkriti ko su osobe koje su ostavile oružje u blizini njegove porodične kuće.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG