Dostupni linkovi

Ruski radio na crnogorskom jeziku


Ruski radio u Crnoj Gori
Ruski radio u Crnoj Gori
Prije dva mjeseca u Budvi je otvoren Ruski radio u Crnoj Gori, čija je prvenstvena ideja bila da emituje cjelokupan program na ruskom jeziku. To je međutim ograničio novi Zakon o medijima, pa se dio programa mora pripremati i na zvaničnom - crnogorskom jeziku.

Teško da bi ste mogli u nekoj inostranoj zemlji da se zaposlite kao direktor ili kao direktorica marketinga neke firme, ukoliko ne govorite zvanični jezik zemlje u kojoj živite. U Crnoj Gori je ipak to moguće:



Direktor Ruskog radija u Crnoj Gori Nikolaj Knežević tako je spasio našu priču o radiju koji je osnovan sa ciljem da emituje kompletan program na ruskom jeziku. Za sada ta ideja nema uporište u zakonu.

"Budući da je novi Zakon o elektronskim medijima ograničio upotrebu stranih jezika u programu, to je, po nama, jedan korak unazad. Članom 55. toga zakona nije predviđeno emitovanje programa na drugim jezicima, osim na crnogorskom i na jezicima manjina. Mi ćemo emitovati na ruskom jeziku ono što smijemo a to su reklame i muzika a ostale programe ćemo emitovati na crnogorskom jeziku", pojašnjava Knežević.



U Ruskom radiju procjenjuju da je u Crnoj Gori stalno nastanjeno oko 5.000 građana Rusije, a da ljeti ta brojka naraste i do 25.000. Tom broju dodaju se i desetine hiljada turista. Ruski radio najavljuje i širenje na sjever Crne Gore , kaže Knežević.

"Čujemo se na primorju a uskoro ćemo i u Nikšiću i Podgorici i to je ono za šta imamo frekvencije, a planiramo da zatražimo dozvolu da se pojavimo na tenderu za Žabljak i Kolašin, tamo gdje dolaze ruski turisti", navodi Knežević-

Zanimljivo je da Ruski radio ima princip "zabrane objavljivanja negativnih informacija".

"Mislim da bi bilo pretjerano da ustvrdim da je ono što je BBC za Evropu – Ruski radio je za rusko govorno područje. Mi smo od njih uspjeli da dobijemo franšizu i da zadovoljavamo ono što je za njih broj jedan, a to je kvalitet programa i da informacije budu pozitivne. Dakle, nama je zabranjeno da emitujemo negativne informacije. To je vrlo zanimljiv i nesvakidašnji sistem za naše prilike", pojašnjava direktor Ruskog radija u Crnoj Gori Nikolaj Knežević.
XS
SM
MD
LG