Dostupni linkovi

Tužiteljstvo BiH zatražilo pritvor za osumnjičene saradnike narkobosa Edina Gačanina


Osumnjičeni su predati u Tužiteljstvo BiH, 24. aprila 2024.
Osumnjičeni su predati u Tužiteljstvo BiH, 24. aprila 2024.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH) u srijedu, 24. aprila je zatražilo od Suda BiH da odredi pritvor za 18 osumnjičenih osoba, te mjere zabrane za još pet osumnjičenih koji su uhapšeni dva dana ranije. Imena osumnjičenih nisu objavljena.

Policija je u ponedjeljak, 22. aprila, uhapsila 23 osobe osumnjičene za, pored ostalog, organizirani kriminal i pranje novca. Kako je saopćeno, podršku ovoj akciji su pružili američki Federalni istražni biro (FBI) i Uprava za borbu protiv droga (DEA) te policijska agencija EU (EUROPOL).

Među uhapšenima su i visokopozicionirani policajci u BiH, a EUROPOL je saopćio da su dio "užeg kruga" narkobosa Edina Gačanina, koji je uhapšen u novembru prošle godine u Nizozemskoj.

Gačanin se od marta prošle godine nalazi na "crnoj listi" Ministarstva financija Sjedinjenih Američkih Država (OFAC), koje je navelo da se radi o "jednom od najvećih svjetskih trgovaca drogom".

Američke vlasti su ga označile vođom kartela "Tito i Dino", koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH.

Inače, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, Ramo Isak, je 23. aprila potvrdio za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je među uhapšenima Vahidin Munjić, vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) i još četiri pripadnika ove uprave.

Pored Munjića, među uhapšenima je i Mustafa Selmanović, komandant specijalne jedinice FUP-a, rekao je Isak za RSE.

Tužiteljstvo BiH je 24. aprila saopćilo da je mjere pritvora i mjere zabrane, koje uključuju kućni pritvor, zatražilo kako bi se spriječilo ometanje istrage, prikrivanje dokaza i vršenje utjecaja na svjedoke ili suučesnike.

Kao razlog je navedeno i omogućavanje nesmetanog rada Tužiteljstvu sa partnerskim policijskim agencijama, kao i partnerskim institucijama iz inozemstva.

Sud BiH odobrava zahtjev Tužiteljstva BiH, a trenutno nije poznato kad će biti zakazano ročište o tom zahtjevu na kojem bi tužitelj trebao detaljno obrazložiti argumente.

XS
SM
MD
LG