Dostupni linkovi

Uživo: Crna Gora pozvana u NATO, korak ka stabilnosti Balkana

- Ministri spoljnih poslova NATO konsenzusom odlučili da upute poziv Crnoj Gori za pristupanje Severnoatlanskom savezu;

- Zajednička je ocena da je Crna Gora napredovala u ključnim reformama vladavine zakona i modernizaciji sektora bezbednosti;

- Pozivom Crnoj Gori NATO potvrdio politiku "otvorenih vrata" za balkanske i druge zemlje koje žele članstvo u Alijansi, bez obzira na protivljenje Rusije;

- Posljednje proširenje NATO-a bilo je 2009., kada su se Alijansi pridružili Albanija i Hrvatska;

08:44 2.12.2015.

Stoltenberg: Istorijska odluka za Crnu Goru i Zapadni Balkan

Stoltenberg: NATO je danas odlučio da donese istorijsku odluku i da pozove Crnu Goru da postane dvadeset deveta članica naše Alijanse. Čestitamo Vladi i narodu Crne Gore na naporima preduzetim na tom putu i postignućima. Ovo je vrlo dobar dan za Crnu Goru, dobar dan za Zapadni Balkan i dobar znak za celu Alijansu.

08:49 2.12.2015.

Stoltenberg: Ovo nije kraj puta, ostaje da se uradi važan posao u pravcu sprovođenja reformi u C. Gori, naročito u oblasti vladavine prava i da se nastavi napredak u pokazivanju javne podrške za članstvo u NATO. To su pitanja koja ćemo nastaviti da pratimo kao što smo to činili tokom pristupnih pregovora.

08:52 2.12.2015.

Stoltenberg: Pristup Crne Gore NATO-u biće još jedan važan korak regiona Zapadnog Balkana u evroatlanskim integracijama. To šalje jasnu poruku da NATO drži svoja vrata otvorena da bismo zaokružili našu viziju Evrope - slobodne i u miru.

08:56 2.12.2015.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Igor Lukšić: Čast mi je da se obratim za ovim stolom u ovom istorijskom trenutku za moju zemlju. To je priznanje naših velikih napora i snažne posvećenosti sprovođenju reformi koje su se tražile da bismo se kvalifikovali za članstvo. Kroz ovaj proces uspostavili smo odnos zajedničkog razumevanja i zajedničkog cilja. Danas otvaramo novo poglavlje za bliske veze sa saveznicima, ponosni na ono što smo postigli za samo devet godina učešća u Partnerstvu za mir.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG