Dostupni linkovi

Uživo: Crna Gora pozvana u NATO, korak ka stabilnosti Balkana

- Ministri spoljnih poslova NATO konsenzusom odlučili da upute poziv Crnoj Gori za pristupanje Severnoatlanskom savezu;

- Zajednička je ocena da je Crna Gora napredovala u ključnim reformama vladavine zakona i modernizaciji sektora bezbednosti;

- Pozivom Crnoj Gori NATO potvrdio politiku "otvorenih vrata" za balkanske i druge zemlje koje žele članstvo u Alijansi, bez obzira na protivljenje Rusije;

- Posljednje proširenje NATO-a bilo je 2009., kada su se Alijansi pridružili Albanija i Hrvatska;

08:01 2.12.2015.

Ambasadori u Savetu NATO uoči današnje odluke zaključili da treba dati "zeleno svetlo" Podgorici pošto su obavljene analize o naporima da se ispune uslovi za članstvo, posebno oko vladavine prava i reforme oružanih snaga i bezbednosnih službi.

08:04 2.12.2015.

Stoltenberg: Istorijski korak

Upućivanje pozivnice Crnoj Gori da započne učlanjenje u Alijansu bio bi istorijski korak –najavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

08:05 2.12.2015.

RSE saznaje: Sprema se NATO pozivnice

NATO će uputiti pozivnicu Crnoj Gori da se pridruži Alijansi uprkos protivljenju Rusije. To su diplomatski izvori u Alijansi rekli Rikardu Jozwiaku, dopisniku Radija Slobodna Evropa iz Brisela.

08:12 2.12.2015.

Džozef: Crnoj Gori preti destabilizacija ukoliko ne uđe u NATO

Izvršni direktor američkog Instituta za aktuelna svetska pitanja (Institute of Current World Affairs) i profesor i istraživač na Školi za međunarodne studije na Univerzitetu Džon Hopkins (Johns Hopkins School of Advanced International Studies) Edvard Džozef izjavio je da postoji sve veći rizik od destalibilizacije Crne Gore, koja bi imala posledice i po region, zbog kontinuiranog odlaganja prijema Crne Gore u NATO.​ Intervju sa Džozefom možete pročitati ovde.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG