Dostupni linkovi

Čović na tribini "Reorganizacija BiH": Ovako više ne može


Dragan Čović na tribini u Mostaru, 13. feburar 2013.
Dragan Čović na tribini u Mostaru, 13. feburar 2013.
Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović izjavio je na javnoj tribini pod nazivom "Reorganizacija BiH" u Mostaru kako je potrebno reorganizirati ono što je postavljeno okvirima Daytonskog mirovnog sporazuma, kako bi BiH počela normalno funkcionirati.

"Ovako više neće moći", rekao je uz ostalo Čović, dodajući da danas u BiH malo toga funkcionira i više se neće moći "razvlačiti" donošenje odluka o reorganizaciji pojedinih dijelova BiH i zemlje u cjelini.

"Danas je svima jasno, i onima iz Bruxellesa i Washingtona, da ova BiH ne može funkcionirati i da mora biti drugačija", rekao je Čović.

On je naglasio kako je 2013. godina izuzetno bitna za reorganizaciju BiH, objasnivši kako je to zbog toga što se radi o godini koja nije izborna, te što su krenuli "razni emisari iz čitavog svijeta dolaziti, pohoditi BiH u želji da nam ponognu da je reorganiziramo".

"Mi moramo zaštititi sebe, svoju poziciju, sve građane BiH od onih improvizacija koje smo imali kada smo donosili ustave entiteta 2001. godine, kada smo donosili prelazna rješenja za Grad Mostar itd., opet u uvjerenju kako ćemo nešto stabilizirati, a vidjeli smo u biti da smo postali kočnica normalnog funkcioniranja", rekao je Čović.

On se osvrnuo i na proces rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH, podsjetivši kako je Zastupnički dom Parlamenta tog bh. entiteta u utorak izglasao nepovjerenje entitetskoj vladi.

"Ništa više od juče nije isto. Pogotovo u petak kada to potvrdi u istoj formi Dom naroda, mi više Federalne vlade praktično nemamo", rekao je Čović.

Osvrnuo se i na zajedničko saopćenje EU i SAD-a od srijede.

"Zanimljivo, kada je to upravo uradio Zastupnički dom, danas imamo jedno priopćenje za javnost, usuglašeno između administracija EU i SAD-a, koje se povlače iz pregovora o reorganizaciji Federalne vlade, ali onda dalje poziva - prije svega HDZ i neke druge - da nađu kompromis oko nečega", rekao je Čović.

Lider HDZ-a BiH je nazvao "probnim balonom" prijedlog kojeg je nedavno iznio Pravni institut oko reforme Federacije BiH.

"Mi jasno poručujemo i o tom segmentu: možemo razgovarati o Federaciji BiH, ali nikakva racionalizacija neće doći u obzir da smanjujemo tobože nekih županija ili kantona na pet-šest ili nekakav takav broj. Reorganizacija i Federacije kao i čitave BiH može vezati ključno načelo - apsolutne jednakopravnosti hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u institucionalnom i teritorijalnom smislu", rekao je Čović, naglasivši kako BiH neće normalno funkcionirati dok se ne pronađe rješenje jednakopravnosti hrvatskog naroda.

"BiH neće normalno funkcionirati dok hrvatski narod ne bude apsolutno jednakopravan sa bošnjačkim i srpskim narodom na svim razinama", istakao je.

Povratak na Washingtonski sporazum?

On se usprotivio, kako je rekao, privremenim rješenjima po svim pitanjima, posebno kada je riječ o ustavnim promjenama, te reorganizaciji Federacije BiH, ali i uređenja Grada Mostara. Tvrdi kako su privremena rješenja i dovela Mostar u sadašnju situaciju, te da su pregovori oko novog uređenja tog grada stali.
Sa tribine u Mostaru
Sa tribine u Mostaru

"Svima je jasno da više izigravanja nema, da ćemo morati napraviti uređenje za Mostar kao i za bilo koju drugu sredinu u kojoj živi danas bilo koji narod u većini. A ako se trebamo dogovarati o nekim izuzecima, onda Mostar ne može biti jedini izuzetak. Onda moramo zaštititi sve krajeve gdje žive Hrvati, po istom konceptu organiziranja", rekao je Čović.

On je poručio kako OHR ne može više nikada nametnuti rješenje za Mostar.

"Drugim riječima, Mostar će ostati u ovakvom sazivu sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem do nekih narednih izbora", dodao je.

On je iznio i prijedlog koji bi mogao značiti povratak na principe Washingtonskog sporazuma iz 1994. godine.

"Jedno od rješenja koje HDZ zagovara ovih dana, ako već ne dođe do reorganizacije Federacije, do narednog izbornog ciklusa koji bi trebao biti iduće godine, a sad je i on sporan, mi danas već nudimo da u Središnjoj Bosni i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, napravimo ustroj i da ga ponudimo partnerima, da imamo županije koje će imati apsolutni reciprocitet u odlučivanju jednog i drugog naroda, kada su u pitanju ove dvije sredine", rekao je Čović.

Podsjetimo da su amandmanima na Ustav iz 2002. godine, koje je donio tadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch, ukinuti pariteti u Srednjoj Bosni i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji su - bez obzira na broj stanovnika - po Washingtonskom sporazumu imali podjednak broj hrvatskih i bošnjačkih ministara u vladama ta dva kantona.

Predsjednik HDZ-a BiH je ponovio kako Hrvati žele BiH u međunarodno priznatim granicama.

"Tu želimo živjeti. Ničim je ne želimo podijeliti, ni kada predlažemo tri ili četiri jedinice", rekao je uz ostalo.

Naglasio je kako novim uređenjem zemlje se želi napraviti ambijent za izgradnju uspješnijeg ekonomskog sistema.

"Svi oni koji vjeruju da mi danas možemo otvarati nova radna mjesta u privredi u ovako organiziranoj državi, bojim se da su u zabludi", rekao je Čović.

Podsjetio je kako su dubioze u svim županijama takve da se "moramo zapitati gdje će sve to skupa završiti". Naveo je kako se zapošljava samo u administraciju i javna preduzeća.

"Ko će to platiti? Odakle proračun tim institucijama, ako nemamo gospodarstva?", upitao je Čović, te dodao kako ekonomije neće biti, jer "ovo nije ambijent za investiranje i ovo malo što imamo ugasit će se, ako imamo organizaciju države kakvu danas imamo".
XS
SM
MD
LG