Dostupni linkovi

Clinton i Trump nepomirljivo o Putinu


Američki predsjednički kandidati Hillary Clinton, ispred demokrata, i Donald Trump, ispred republikanaca, imaju dijametralno suprotne stavove o saradnji sa Rusijom i njenoj ulozi u svijetu, uključujući krizu u Ukrajini i rat u Siriji, kao i o ruskom uticaju na američke predsjedničke izbore, čime smo se bavili i na našoj stranici "Zašto?"

Odnosi sa Rusijom

  • Clinton ruskog predsjednika Vladimira Putina vidi kao “siledžiju” prema kojem “kontinurano treba pokazivati gard” jer će “uzeti sve što je moguće”.

“Predsjednik Vladimir Putin na geopolitiku gleda kao na igru u kojoj samo jedna strana dobija a druga mora da gubi… SAD moraju pokazati i snagu i strpljenje. Moramo raditi sa Rusijom na određenim pitanjima gdje god je moguće, i okupljati druge države da rade sa nama na ograničavanju negativnog ponašanja Rusije kada je to potrebno. To je težak ali neophodan balans koji se mora održati.”

  • Trump je rekao da bi radio na "slabljenju tenzija i unapređenju odnosa" i američka štampa ga je citirala u avgustu da bi "bio otvoren" za dizanje sankcija Rusiji nametnutih poslije inavzije istočne Ukrajine 2014. godine".

“Mi sigurno ne moramo biti protivnici. Trebali bismo tražiti zajednički jezik na bazi zajedničkih interesa. Rusija je, na primjer, takođe upoznala horor islamskog terorizma. Vjerujem da je popuštanje tenzija i poboljšanje odnosa sa Rusijom – ali samo sa pozicije moći - moguće. Zdrav razum nalaže da se ovaj ciklus neprijateljstva mora okončati. Neki kažu da Rusija neće biti razumna. Ja to namjeravam da saznam.”

Clinton - Trump: Sumnjičenja oko Putina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Hakiranje

  • Clinton je za niz hakerskih napada čiji je glavni cilj bila predsjednička konvencija Demokratske stranke optužila ruskog predsjednika Vladimira Putina koji želi Trumpu pomoći da bude izabran.

“Ruska vlada je uključena u špijuniranje protiv Amerikanaca. Hakirali su američke web stranice, američke račune privatnih lica, institucija. Onda su dali informacije WikiLeaksu da bi bile stavljene na internet. Ovo je došlo sa najvišeg nivoa ruske vlade, očigledno od samog Putina, kao dio pokušaja, kako je naših 17 agencija potvrdilo, da se utiče na naše izbore. Da li će Donald Trump priznati i osuditi ovo što Rusi rade. I da li će jasno reći da neće imati Putinovu pomoć u ovim izborima, da odbija rusko špijuniranje Amerikanaca, koje je i u prije podržavao.”

  • Trump je najprije pozvao Rusiju da hakira kompjutere Demokratske stranke kako bi se našli email-ovi Hillary Clinton iz perioda kada je bila državni sekretar.

“Rusijo, ako slušaš, nadam se da si u stanju da neđeš 30.000 email-ova koji nedostaju.”

Nakon toga, Trump je nekoliko puta je ponovio da nema dokaza o ruskoj umiješanosti u hakiranje, iako su američke sigurnosne agencije to potvrdile.

“Naša zemlja nema pojma. Da, sumnjam u to, sumnjam u to.”

XS
SM
MD
LG