Dostupni linkovi

Šesti iz mreže Bugara u Britaniji optužen da je špijunirao za Rusiju


Troje članova grupe bugarskih državljana Džhambazov (lijevo), Ivanova (sredina) i Rusev (desno) takođe su optuženi za posjedovanje lažnih dokumenata
Troje članova grupe bugarskih državljana Džhambazov (lijevo), Ivanova (sredina) i Rusev (desno) takođe su optuženi za posjedovanje lažnih dokumenata

Šesti osumnjičeni član mreže bugarskih državljana sa sedištem u Velikoj Britaniji, optužen je za špijunažu u korist Rusije, kazali su britanski tužioci.

Muškarac, koji je u saopštenju identifikovan kao 38-godišnji Tihomir Ivanov Ivančev (38), uhapšen je 7. februara u sklopu antiterorističke istrage koja je još u toku, navodi se u saopštenju gradske policije.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku, on će biti optužen zbog "zavjere za dobijanje, prikupljanje, snimanje, objavljivanje ili prenos dokumenata ili informacija" koji se mogu koristiti na štetu bezbjednosti i interesa Velike Britanije.

Preostalih pet bugarskih državljana, koji su živjeli u Londonu i Norfolku, Orlin Rusev (46), Bizer Džhambazov (42), Katrin Ivanova (32), Ivan Stojanov (32) i Vanja Gaberova (29) uhapšeni su u septembru prošle godine. Vlasti ih optužuju da su prikupljali podatke "sa namjerom da direktno ili indirektno koriste neprijatelju,” odnosno Rusiji.

Šestoro bugarskih državljana optuženo je da su dio navodne ruske špijunske mreže koja je djelovala u Britaniji od avgusta 2020. do februara 2023. a trebalo bi da se nađu pred sudom u oktobru. Očekuje se da će suđenje trajati četiri mjeseca.

Kako prenosi BBC, troje članova grupe - Rusev, Džambazov i Ivanova - takođe su optuženi za posjedovanje lažnih dokumenata, odnosno pasoša i ličnih karata Britanije, Bugarske, Francuske, Italije, Španjolske, Hrvatske, Slovenije, Grčka i Češka.

XS
SM
MD
LG