Dostupni linkovi

Brnabić kaže da prihvata sve predloge opozicije sem odlaganja izbora u Beogradu


Predsednika Skupštine Srbije Ana Brnabić i bivša premijerka Srbije, jun 2022.
Predsednika Skupštine Srbije Ana Brnabić i bivša premijerka Srbije, jun 2022.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je poručila 15. aprila da prihvata sve predloge opozicije koji se tiču izbora, osim predloga da se izbori u Beogradu odlože, objavio je RTS.

Kako se navodi, Brnabić je to odbila sa obrazloženjem da je to u suprotnosti sa Ustavom Srbije i da su izbori raspisani blagovremeno.

Zakazala je novi sastanak za 17. april.

Brnabić je, kako navodi RTS, svim poslaničkim grupama uputila odgovor na dostavljene predloge za unapređenje izbornog procesa.

Predstavnici opozicione koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) predali su Skupštini Srbije 12. aprila svoje predloge o primeni preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) za poboljšanje izbornih uslova.

Predlozi se prevashodno odnose na sređivanje biračkog spiska, sprečavanje kupovine glasova, funkcionersku kampanju, jednaku medijsku zastupljenost svih učesnika u izbornoj trci.

U dokumentu se, između ostalog, traži i obustavljanje svih izbornih radnji u vezi sa lokalnim beogradskim izborima koji su raspisani za 2. jun, dok se ne ispune preporuke ODIHR-a.

Izbori su raspisani jer nakon glasanja u decembru 2023. nijedna lista nije osvojila većinu za formiranje vlasti u Beogradu.

Brnabić je ranije zatražila je od predstavnika opozicije da dostave predlog o daljem radu na primeni preporuka ODIHR-a, a nakon trećeg neuspešnog sastanka vlasti i opozicije o izbornim uslovima 11. aprila.

Opozicija je na prethodnim sastancima iznela tri zahteva – formiranje komisije koja će proveriti birački spisak, otvaranje javnog servisa (Radio-televizije Srbije) za sve učesnike izbora, kao i održavanje beogradskih i svih lokalnih izbora u istom danu.

Vlast je u načelu prihvatila prva dva zahteva, a treći odbila, nakon čega je opozicija saopštila da ne želi da pregovara o prva dva, dok ne budu prihvaćena sva tri zahteva.

Sastanci o izbornim uslovima održavaju se nakon što su opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" i NADA optužile vladajuću koaliciju predvođenu Srpskom naprednom strankom (SNS) za neregularnosti na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima održanim 17. decembra 2023. godine.

Vlast je u više navrata negirala da su postojale ozbiljnije izborne neregularnosti.

Evropski parlament je u februaru usvojio rezoluciju kojom se od vlasti u Srbiji traži da omogući međunarodnu istragu o navodnim nepravilnostima, sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda.

XS
SM
MD
LG