Dostupni linkovi

Opoziciona 'Srbija protiv nasilja' dostavila Skupštini predloge u vezi sa preporukama ODIHR-a


Predstavnici opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" u Skupštini Srbije, 11. mart 2024.
Predstavnici opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" u Skupštini Srbije, 11. mart 2024.

Predstavnici opozicione koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) predali su Skupštini Srbije svoje predloge o primeni preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) za poboljšanje izbornih uslova.

Predlozi se prevashodno odnose na sređivanje biračkog spiska, sprečavanje kupovine glasova, funkcionersku kampanju, jednaku medijsku zastupljenost svih učesnika u izbornoj trci.

U dokumentu se traži i obustavljanje svih izbornih radnji u vezi sa lokalnim beogradskim izborima koji su raspisani 3. aprila, dok se ne ispune preporuke ODIHR-a.

Ističu i da je izbore za odbornike Skupštine grada Beograda neophodno održati istovremeno sa ostalim lokalnim izborima koji će biti raspisani ove godine.

Nakon trećeg neuspešnog sastanka vlasti i opozicije o izbornim uslovima 11. aprila, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić zatražila je od predstavnika opozicije da dostave predlog o daljem radu na primeni preporuka ODIHR-a.

Opozicija je na prethodnim sastancima iznela tri zahteva – formiranje komisije koja će proveriti birački spisak, otvaranje Radio-televizije Srbije za sve učesnike izbora, kao i održavanje beogradskih i svih lokalnih izbora u istom danu.

Vlast je u načelu prihvatila prva dva zahteva, a treći odbila, nakon čega je opozicija saopštila da ne želi da pregovara o prva dva, dok ne budu prihvaćena sva tri zahteva.

Sastanci o izbornim uslovima održavaju se nakon što su opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" i NADA optužile režim predvođen Srpskom naprednom strankom (SNS) za mahinacije i neregularnosti na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima održanim 17. decembra 2023. godine.

Da su izborne nepravilnosti postojale ocenile su i međunarodne i domaće posmatračke misije.

Evropski parlament je u februaru usvojio rezoluciju kojom se od vlasti u Srbiji traži da omogući međunarodnu istragu o navodnim nepravilnostima, sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda.

Vlast je u više navrata negirala da su postojale ozbiljnije izborne neregularnosti. Poručili su i da neće dozvoliti međunarodnu istragu jer bi to, kako su rekli, predstavljalo kršenje suvereniteta Srbije.

Put bh. birača ka Beogradu: Sendvič, ceduljica i fiktivna adresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

ODIHR je u izveštaju o izborima u Srbiji izdao 25 preporuka za unapređenje procesa.

U finalnom izveštaju ODIHR-a navedeno je, između ostalog, da je na izborima u Srbiji "dominiralo odlučujuće učešće predsednika, što je, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorilo nepravedne uslove za učesnike".

XS
SM
MD
LG