Dostupni linkovi

U ponedeljak formiranje radne grupe za ispunjenje preporuka ODIHR u Srbiji


Predsjednica Skupštine Ana Brnabić, arhivska fotografija
Predsjednica Skupštine Ana Brnabić, arhivska fotografija

Na sastanku predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i organizacijama civilnog društva, postignuta je saglasnost za formiranje Radne grupe za unapređenje izbornog procesa, odnosno ispunjenje preporuka ODIHR-a, saopštio je 26. aprila Kabinet predsednice parlamenta.

"Na zahtev poslanika opozicije, tom radnom grupom predsedavaće predstavnici civilnog društva i njeno formiranje je dogovoreno za 29. april, za kada je sazvana i sednica nadležnog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da nije postignuta saglasnost za formiranje Radne grupe za uvid, reviziju i kontrolu biračkog spiska.

Raspisani lokalni izbori u Srbiji za 2. jun

Bojkot ili ne, opozicija podeljena oko beogradskih izbora

"Poslanici vladajuće većine predložili su, zarad efikasnosti, formiranje radnog tela koje bi moglo odmah da počne sa radom. Na zahtev narodnih poslanika iz redova opozicije i predstavnika organizacija civilnog društva, taj predlog nije prihvaćen", navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici poslaničkih grupa Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane, Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije, Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije, Zeleno - levi front, Ne davimo Beograd, Mi - Glas iz naroda, PUPS - solidarnost i pravda, Socijaldemokratska partija Srbije, PS-NSS-USS-RS, Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija, Ekološki ustanak, kao i predstavnici organizacija civilnog društva CRTA, Transparentnost Srbija i CESID.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić raspisala je za 2. jun lokalne izbore u 66 gradova i opština Srbije u kojima nisu održani prošlog decembra, koji će istovremeno biti održani sa prethodno raspisanim izborima u Beogradu.

Izbori za Beograd održani su 17. decembra zajedno pa parlamentarnim i pokrajinskim. Ponavljaju se jer nijedna stranka i koalicija nije osvojila dovoljno glasova da formira vlast.

'Glasanje je naša obaveza': Građani o predizbornoj podeli opozicije u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Opozicija u Srbiji podeljena je po pitanju da li na njima treba učestvovati ili ih bojkotovati.

Izlazak na izbore najavili su Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbija, Ekološki ustanak, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, dok su Stranka slobode i pravde, Srbija centar i koalicija NADA saopštile da neće učestvovati jer smatraju da nema vremena da se izborni uslovi poboljšaju do 2. juna.

Nakon izbora 17. decembra opozicija je optužila vlast za krađu, što su vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) i državni vrh odbacili. Međunarodni i domaći posmatrači zabeležili su nepravilnosti na izborima. Međunarodna posmatračka misija Kancelarije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) izdala je 25 preporuka vlastima Srbije za poboljšanje izbornih uslova.

XS
SM
MD
LG