Dostupni linkovi

Preminuo Brano Mićunović, crnogorski biznismen sa američke 'crne liste'


Biznismen Branislav Mićunović, od novembra prošle godine na 'crnoj listi'
Biznismen Branislav Mićunović, od novembra prošle godine na 'crnoj listi'

Nakon duže bolesti u Podgorici je večeras preminuo kontroverzni crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović.

U Crnoj Gori i zemljama regiona je najčešće pominjan kao vodeća ličnost organizovanog kriminala još iz perioda bivše Jugoslavije, kako ga je označio i američki Stejt Department u novembru 2023. kada ga je stavio na listu sankcionisanih kompanija i pojedinaca sa Zapadnog Balkana.

Nijedna optužba protiv njega nije dokazana kroz sudski proces.

Mićunović je bio optužen za ubistvo Nikšićanina Radovana Kovačevića u oktobru 2000. godine, ali je 2007. pravosnažno oslobođen optužbe, jer i pored više prisutnih tokom ubistva, niko nije identifikovao Mićunovića kao osobu koja je pucala.

On je takođe bio jedan od optuženih u Bariju u Italiji za šverc cigareta tokom devedesetih godina, ali je zbog zastarijevanja predmeta sud odlučio da obustavi postupak.

Posljednje tri decenije Mićunović se u Crnoj Gori bavio građevinskim i kockarskim biznisom, a slovio je za vrlo bliskog prijatelja sa bivšim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Nakon što je Đukanovićeva partija 2020. godine izgubila vlast poslije tri decenije vladavine, nove vlasti su najavljivale da će rasvijetliti i raskrinkati nelegalne poslove Mićunovića.

U tome su prednjačile Demokrate Alekse Bečića sadašnjeg potpredsjednika Vlade koji su ga označavali „šefom mafije u Crnoj Gori“.

Mićunović je od tada samo jednom priveden, 2021. prilikom policijske kontrole njegovog automobila kada je pronađen jedan pištolj.

Mićunović i njegova pratnja su privedeni u Centar bezbjednosti u Budvi, nakon čega je policija utvrdila da pištolj ne pripada Mićunoviću i on je pušten na slobodu.

Američko Ministarstvo finansija je stavilo Mićunovića na crnu listu prošle godine zajedno sa takođe kontroverznim biznismenom iz Nikšića Miodragom Dakom Davidovićem.

U dokumentu je navedeno da je Mićunović najpoznatiji po ilegalnom švercu cigareta, te da je „korumpirao i podrio nezavisnost crnogorskih nezavisnih institucija".

Državne institucije Crne Gore posljednjih godina nisu saopštavale da su pokretale bilo kakvu istragu protiv Mićunovića.

XS
SM
MD
LG