Dostupni linkovi

Ambasadorka SAD: Stavljanje kontroverznih biznismena na crnu listu je pomoć Crnoj Gori


Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rainke
Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rainke

Američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke je saopštila da su nezakonitosti dvojice kontroverznih biznismena Branislava Brana Mićunovića i Miodraga Dake Davidovića omogućile korupciju u Crnoj Gori, zbog čega su se našli na listi sankcija Sjedinjenih Država.

Obrazlažući odluku američkog Ministarstva finansija da im uvede sankcije, Rajnke je ocijenila da time američka Vlada podržava demokratske institucije u Crnoj Gori.

"Njihove nezakonite aktivnosti podrivaju demokratske institucije i otvaraju put malignom ruskom uticaju", rekla je ona.

Branislav Brano Mićunović
Branislav Brano Mićunović

Američka Agencija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija je proširila listu sankcionisanih kompanija i pojedinaca sa Zapadnog Balkana zbog korupcije i zlonamjernih aktivnosti u korist Rusije, među kojima su dvije osobe iz Crne Gore.

Branislava Mićunovića je američki Stejt Dipartment označio vodećom ličnošću u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori još iz perioda bivše Jugoslavije.

"Najpoznatiji je po ilegalnom švercu cigareta, te je korumpirao i podrio nezavisnost crnogorskih nezavisnih institucija", navodi se u dokumentu.

Miodrag Daka Davidović
Miodrag Daka Davidović

Za Miodraga Davidovića se, u odluci američkih vlasti, navodi, da je decenijama prao novac za kriminalne organizacije, jačajući svoj uticaj i učestvujući u švercu cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori:

"Njegove koruptivne aktivnosti omogućile su napore Rusije da ugrozi nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa u zemlji, uključujući njene napore da utiče na izborne rezultate."

Uvođenje sankcija Davidoviću i Mićunoviću za potpredsjednika Vlade za bezbjednost Aleksu Bečića nije iznenađenje.

"Ovakav potez Stejt Dipartmenta ne iznenađuje", rekao je kratko Bečić.

Funkcioneri Bečićevih Demokrata su godinama Mićunovića označavali šefom mafije u Crnoj Gori.

Do sada su tri osobe iz Crne Gore na crnoj listi Ministarstva finansija SAD.

Osim Mićunovića i Davidovića, od prošle godine na listi je i Svetozar Marović nekadašnji visoki funkiconer Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i nekadašnji predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Kako je tada saopšteno, na listi se našao zbog umiješanosti u korupciju, mito, pronevjeru javne imovine za ličnu korist.

Marović živi u Beogradu, a napustio je Crnu Goru kada je trebalo da počne izdržavanje višegodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog stvaranja kriminalne organizacije.

Zvanična Srbija odbija da ga izruči Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG