Dostupni linkovi

Urbi et orbi: Nada u mir na Bliskom istoku


Papa Franjo u tradicionalnoj božićnoj poruci na Trgu svetog Petra
Papa Franjo u tradicionalnoj božićnoj poruci na Trgu svetog Petra

Kršćanski hodočasnici iz cijelog svijeta, koji vrijeme mjere po Gregorijanskom kalendaru, slavili su ponoćku u Betlehemu. U propovijedi, patrijarh Fuad Tual pozvao je Židove, muslimane i kršćane da "žive zajedno kao jednaki". Pozivajući se na nasilje u Gazi i Jeruzalemu, on je rekao kako se nada da će 2015. "biti bolja od ove teške godine".

U tradicionalnoj božićnoj poruci na Trgu svetog Petra u Vatikanu, papa Franjo je odaslao želje za mir na Bliskom istoku.

"Osudjujemo nasilje na Bliskom istoku, Africi i Ukrajini. Spasitelju se molim da se smiluje našoj braći i sestrama u Iraku i Siriji, da Bliskom istoku podari mir, i da snage onima koji su odgovorni za dijalog izmedju Izraela i Palestine“, kazao je Franjo.

Papina poruka „Urbi et orbi“, vrhunac je proslave Božića za kršćane koji vrijeme mjere po Gregorijanskom kalendaru.

Polnoćka u Betlehemu
Polnoćka u Betlehemu

Patrijarh Fuad Tual, najviši rimokatolički svećenik u Svetoj zemlji, na ponoćki je kazao kako je Bliski istok postao "zemlja sukoba".

"Nadam se da iduće godine neće biti zida razdvajanja medju nama, nego da ćemo imati mostove mira“, kazao je Tual referirajući se na ograde koje Izrael postavlja na Zapadnoj obali i oko ovog područja, pravdajući se potrebom da se zaštite od militanata.

Patrijarh je pozvao kršćane da ne zaborave na skoro 20 hiljada porodica u Gazi koje su raseljene tokom 50 dana sukoba između Izraela i Hamasa, i na činjenicu da tim ljudima treba srednjoročno i dugoročno sklonište. Baš kao i raseljenim iz Sirije i Iraka čije su teritorije osvojili militanti Islamske države.

Badnjak i Božić dva su najznačajnija dana u godini u Betlehemu, što je prilikom nedavne posjete Izraelu kazao i papa Franjo. U molitvi na barijerama izgradjenim na Zapadnoj obali, u utorak je poglavar Katoličke crkve pozvao na okončanje potpuno neprihvatljiveog palestinsko-izraelskog sukoba.

XS
SM
MD
LG