Dostupni linkovi

Solak i Hodžić tražili odgodu izvršenja kazne zatvora u slučaju 'Respiratori'


Fadil Novalić (prvi red), Fahrudin Solak (u sredini) i Fikret Hodžić (gore) na suđenju u Sudu BiH, Sarajevo, 30. maja 2020.
Fadil Novalić (prvi red), Fahrudin Solak (u sredini) i Fikret Hodžić (gore) na suđenju u Sudu BiH, Sarajevo, 30. maja 2020.

Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite, i vlasnik firme "Srebrena malina", Fikret Hodžić, podnijeli su molbu Sudu Bosne i Hercegovine za odgodu izvršenja kazne zatvora, potvrđeno je u utorak za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove pravosudne institucije.

"Sud po ovim molbama svoju odluku donosi u skladu sa članom 145. ZIKS BiH ispitujući uslove iz ovog člana", navodi se u odgovoru za RSE, ali ne precizira kada su njih dvojica trebali ići na izdržavanje kazne.

Ovim zakonom uređuje se izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera koje izrekne Sud Bosne i Hercegovine, kao i organizacija i rad odgovarajućih institucija propisanih ovim zakonom.

Solak je osuđen na šest, a Hodžić na pet godina zatvora u predmetu "Respiratori", za zloupotrebe tokom pandemije COVID-a 19, pri javnoj nabavci medicinskih respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka (5,4 miliona eura) u Federaciji BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je otpremio presudu 26. januara.

Pored njih, u istom predmetu je osuđen i Fadil Novalić, bivši predsjednik Vlade Federacije BiH na četiri godine zatvora. Novalić je bio kandidat Stranke demokratske akcije na opštim izborima 2022. godine.

Novalićeva advokatica Vasvija Vidović je potvrdila za RSE da on na izdržavanje kazne ide 6. marta.

Suđenje za nabavu stotinu respiratora iz Kine, za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BiH, počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Respiratori su kupljeni u aprilu 2020. godine, dan nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije COVID-a 19.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je pokrenulo istragu nakon što je objavljeno da je posao obavljen bez tendera i direktnom pogodbom s privatnom firmom "F. H. Srebrena malina", koja se bavi trgovinom voćem i povrćem.

Državno tužilaštvo je predmet preuzelo od Kantonalnog tužilaštva, a optužnica je potvrđena krajem 2020. godine.

Novalić je zajedno sa Solakom i Hodžićem nakratko uhapšen u maju 2020. nakon što je izvještaj tužilaštva pokazao da respiratori ne mogu koristiti za adekvatno liječenje bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja.

XS
SM
MD
LG