Dostupni linkovi

Ambasada SAD-a u BiH: Izmjene člana Poslovnika VSTV-a otvaraju prostor za diskriminaciju


Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (fotoarhiv)
Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (fotoarhiv)

Izmjene u Poslovniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV), kojima se uređuje način uključivanja etničke i rodne ravnoteže u proces odabira na pozicije u ovoj instituciji predstavljaju "veliki korak unazad", smatraju u Ambasadi Sjedinjenih Država u BiH.

Kako navode u saopštenju, prethodni sistem nasumičnog žrijebanja iz četvrtog člana, koji je izmijenjen, osiguravao je važan element nepristrasnosti u procesu odabira.

"Sistem koji je usvojio VSTV umjesto žrijebanja, otvara prostor za diskriminaciju, uključujući diskriminaciju putem zamrzavanja sadašnje etničke i rodne ravnoteže u Vijeću", navodi se.

VSTV BiH je državna institucija sastavljena od pravnih stručnjaka.

Njegov mandat je da imenuje i smjenjuje sudije i tužioce na svim nivoima vlasti, sa izuzetkom sudija ustavnih sudova.

Pored toga, VSTS kontroliše kvalitet rada sudija i tužilaca.

U Mišljenju Evropske komisije se insistira da se bosanskohercegovački pravosudni sistem riješi sukoba interesa, da se osigura integritet nosilaca pravosudnih funkcija i transparentnost u radu.

Iz Ambasade Sjedinjenih Država navode da to garantuje sadašnjim članovima da se mogu prijaviti za drugi mandat te tako umanjiti šanse za izbor onih kandidata koji ne zadovoljavaju fiksne etničke i rodne uslove.

Ti uslovi, smatraju, idu u prilog sadašnjim članovima VSTV-a.

U saopštenju se dodaje da bi se ovakvim izmjenama mogla povećati mogućnost koruptivnog djelovanja i stvoriti utisak da članovi VSTV-a manipulišu procedurama zarad ličnih interesa.

"Nesretna je okolnost da, u periodu kad se od VSTV-a očekuje da provodi reforme i poveća integritet pravosuđa te pomogne vraćanju povjerenja javnosti, neki članovi VSTV-a donose odluke koje još više utiču na formiranje negativnih percepcija javnosti o VSTV-u i pravosuđu u širem kontekstu", naveli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Ova ambasada je pozvala VSTV da preinači ovu odluku, ocijenivši da su oni članovi VSTV-a na čelu sa predsjednikom Halilom Lagumdžijom, koji su glasali protiv ove odluke, radili na jačanju integriteta pravosuđa.

XS
SM
MD
LG