Dostupni linkovi

Boljkovac: Istina je neumoljiva


Josip Boljkovac
Josip Boljkovac
Ustavni sud je zbog proceduralnih razloga pustio na slobodu devedesetgodišnjeg Josipa Boljkovca, koji je pred mjesec dana uhićen zbog sumnje da je kao partizanski šef karlovačke policije u drugoj polovici svibnja 1945. godine naredio egzekuciju 21 civila iz Duge Rese i drugih mjesta nedaleko Karlovca.

Partizanski šef karlovačke policije 1945. i prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac pušten je u utorak navečer iz istražnog pritvora.

Ovo uhićenje sa specijalcima sa dugim cijevima svi su u Hrvatskoj unisono bili doveli u vezu sa HDZ-ovom izbornom kampanjom, a odluka Ustavnog suda Hrvatske u utorak da se iz proceduralnih razloga devedesetgodišnjeg Boljkovca pusti na slobodu do početka eventualnog suđenja protiv njega ovdje se doživljuje kao još jedna pljuska HDZ-u.

“Ovaj potez, ako je bio u predizbornoj funkciji, napravio je u stvari svoj luping i tresnuo u zemlju, dapače još je snizio rejting HDZ-a, jer je pokazao ogromnu količinu nekompetentnosti i nepravednosti postupaka koje vode predstavnici ove stranke. Stoga je u stvari ulaza u ovoj postupak i ovo razrješenje pokazalo potpuno suprotne efekte od onoga što se željelo postići”, kaže za RSE govori politički analitičar Ivan Rimac.

Boljkovac je u utorak navečer po izlasku iz zatvorske bolnice u Zagrebu poručio da oprašta ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku, za kojeg analitičari tvrde da stoji iza uhićenja Boljkovca, a zbog svojih političkih ambicija koje idu i do preuzimanja HDZ-a.

“Pravda mora pobijediti. Istina je neumoljiva, a oni koji se služe neistinom i lažima da održe sebe i svoje pozicije ipak moraju izgubiti bitku", kazao je on.

Nobilo: Boljkovac želi skinuti sumnju sa svog imena

Boljkovčev branitelj Anto Nobilo tvrdi da je, dok je njegov klijent bio u zatvorskoj bolnici, prekopao arhive, pronašao tko je zločin napravio i tko ga je naredio, dapače tvrdi kako je pronašao zapisnik sjednice na kojoj je donesena odluka o egzekucijama, a da prikupljeni dokazi skidaju sa Boljkovca svaku sumnju.
Žarko Puhovski
Žarko Puhovski

“Ovo što smo mi prikupili je apsolutno relevantno. Jasno, poslije 66 godina uvijek su tragovi manji, ali mislim da smo imali relativne sreće”, kazao je Nobilo.

Policija je odmah ustvrdila kako odluka Ustavnog suda u utorak ne znači i obustavljanje istrage, a Nobilo prenosi Boljkovčevu želju da se sa istragom nastavi, kako bi se sa njega skinula svaka sumnja i pokazalo tko jest krivac.

“Mi inzistiramo na tome. Naime, Boljkovac dok je živ želi skinuti tu stigmu i tu sumnju sa svog imena. Dakle, mi smo apsolutno zainteresirani da Državno odvjetništvo provede istragu, da mi priložimo dokaze i da dobijemo odluku Državnog odvjetništva onakvu kakvu očekujemo da ćemo dobiti”, kaže Nobilo.

Dakle, nastavlja se postupak povodom uhićenja i egzekucije 21 osobe. Hoće li – ako dođe do osnovane sumnje protiv neke još živuće osobe – doći i do podizanja optužnice i suđenja?

“Ono što je sporno jest samo pitanje jesu li ubijeni bili ratni zarobljenici. Jer , ratni zločin je moguć nakon završetka rata samo kao zločin nad ratnim zarobljenicima”, kaže za RSE govori politički analitičar Žarko Puhovski.

Na pitanje, a ako su u pitanju ‘obični’ civili, Puhovski odgovara:

“Onda je to zastara. Na to ja stalno upozoravam, ali to je sadašnje stanje međunarodnog humanitarnog prava.”
XS
SM
MD
LG