Dostupni linkovi

Bivši bezbednjaci za RSE: Čudna smena Milorada Veljovića


Milorad Veljović
Milorad Veljović

Direktor Policije Srbije Milorad Veljović razrešen je dužnosti. Sa te funkcije smenila ga je Vlada Srbije, kako je objašnjeno u saopštenju, jer je ispunio uslove za penziju. Istovremeno, odlukom Vlade Srbije Milorad Veljović će od 1. januara 2016. obavljati posao savetnika predsednika vlade za pitanja regionalne i nacionalne bezbednosti.

Ovu smenu za RSE je prokomentarisao Zoran Mijatović, nekadašnji zamenik načelnika Državne bezbednosti Srbije.

“Ovo je neuobičajeno s obzirom da je razrešen dužnosti i istovremeno, kao penzioner, postavljen na mesto savetnika predsednika vlade. Neuobičajeno je da čovek za kojeg se smatra da je završio radni vek ide na još odgovorniju funkciju. Bar po meni… Ili je savetnička funkcija kod premijera više neka virtuelna funkcija i zahvalnosta za nešto što se učinilo dok ste bili na položaju.”

Milorad Veljović imenovan je u junu 2006. za prvog direktora Policije Srbije u njenoj istoriji. Iako mu je mandat na tom mestu istekao u junu 2011, ostao je na toj dužnosti, a Vlada ga je posle skoro dve godine reizabrala u martu 2013. godine.

Momir Stojanović, predsednik Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti i bivši direktor Vojnobezbednosne agencije, rekao je za RSE da događanja oko razrešenja Veljovića čudno zvuče.

“Ne znam šta je u pitanju pa je gospodin Veljović postao savetnik za regionalnu i nacionalnu bezbednost. Mislim da za tu funkciju ima mnogo kvalitetnijih ljudi. Ne mislim pri tome da gospodin Veljović neće obavljati tu funkciju kvalitetno. Ali ako gospodin Veljović ispunjava uslove za penziju onda ga treba penzionisati. A ako ne ispunjava uslove da obavlja svoju funkciju onda javnosti treba saopštiti da je smenjen. Tako da meni ostaje nejasno da li je on smenjen ili penzionisan. A sada je još imenovan za savetnika. U najmanju ruku, zadržavam pravo da mi tu neke stvari nisu jasne.”

Zoran Mijatović, bivši funkcioner DB-a, kaže da tačno ne zna koji bi mogli da budu razlozi za razrešenje Milorada Veljovića.

“Ali jedan cirkus koji je do sada trajao dobio je svoju završnicu. I mislim da je dobro što je njegova završnica u kabinetu premijera. Jer je iz kabineta premijera i duvao vetar kada se događala ta praktično cirkusijada oko njegovog nameštenja, raznih kandidata, i tako dalje. Bilo je tu mnogih ljudi koji su konkurisali. Tadašnja izjava ministra Ivice Dačića da je Veljović njegov izbor bila je netačna. Veljović je bio izbor premijera i sada je i ovo što se događa isključivo izbor premijera. Ne treba tu biti mnogo pametan i tražiti neke posebne razloge. Jedan čovek u ovoj Srbiji odlučuje o svemu, pa i o tome kada će ko biti postavljen i smenjen.”

Za vršioca dužnosti direktora policije Vlada Srbije imenovala je Vladimira Rebića, dosadašnjeg načelnika Uprave saobraćajne policije.

XS
SM
MD
LG