Dostupni linkovi

Bijela kuća kritikuje Kremlj zbog Asada, Putinu raste popularnost


Ruski predsjednik Vladimir Putin, sirijski predsjednik Bašar el Asad i premijer Dmitri Medvjedev u Moskvi 21. oktobra 2015
Ruski predsjednik Vladimir Putin, sirijski predsjednik Bašar el Asad i premijer Dmitri Medvjedev u Moskvi 21. oktobra 2015

SAD su kritikovale Moskvu zbog posjete Bašara al Asada Kremlju, dok Vladimiru Putinu raste popularnost kod sunarodnika. Istovremeno, u četvrtak od ranog jutra ruski borbeni avioni polijeću iz njihove baze na zapadu Sirije u nove misije.U jednom od prethodnih udara u provinciji Idlib pogođena je i bolnica u kojoj je stradalo najmanje 12 ljudi, objavili su posmatrači.

Pod oznakom ekskluzivno Reuters je objavio da je više od 100 teretnih brodova proteklih sedmica pristiglo u Siriju što je kako procjenjuju signal da će Rusija pojačati ofanizivu.

Bijela kuća oštro je kritikovala „crveni tepih“ dobrodošlice za Bašara al Asada u Kremlju. Zamjenik sekretara za medije, Eric Schultz novinarima je rekao da SAD smatraju da je „crveni tepih dobrodošlice za Asada, koji je koristio hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda, u suprotnosti sa ciljem za koji se Rusi zalažu, a to je politička tranzicija u Siriji.“

Prema riječima Schultza, akcije Moskve u ovoj ratom razorenoj bliskoistočnoj zemlji su „kontraproduktivne“.

Asad je 20 .oktobra došao u iznenadnu, i kako je saopšteno u Moskvi, "radnu posjetu Rusiji", što je njegov prvi izlazak iz zemlje od kada su u martu 2011. počeli sukobi u Siriji.

Za četvrtak je predviđen susret Asada i predsjednika sirijskog parlamenta sa ruskim poslanicima u Damasku.

Posjeta Asada Moskvi, prema riječima zvaničnika State Departmenta, nije iznađujuća, ali SAD brinu zbog kontinuirane vojne podrške zvaničnom Damasku, čime se utvrđuje režim sirijskog predsjednika, a to je nešto što će procjenjuju, samo poslužiti da se rat produži.

Putin je nakon susreta sa Asadom nazvao telefonom nekoliko bliskoistočnoh lidera da ih obavijesti o sadržaju posjete, među njima i Saudijsku Arabiju i Tursku koje podržavaju sirijsku opoziciju, te Egipat i Jordan.

Kako BBC navodi u svojoj analizi, Asadova iznanadna posjeta Moskvi pokazuje nekoliko stvari.

Prvo, da su Rusi Bašaru Al Asadu ulili samopuzdanje za opstanak na vlasti, budući da se prvi put od početka rata, prije više od četri godine, osjećao sigurnim da napusti zemlju.

Drugo, to je očigledni simbol ruskog povjerenja u aktuleni sirijski režim. Posjeta, naravno, ne ostavlja dileme oko toga da Putin namjerava da sačuva Asada na toj poziciji i da uz vojnu istovremeno pokušava da uspostavi diplomatsku ofanzivu.

Poruka je jednostavna. Put za diplomatsko riješenje krize sada vodi preko Moskve i za sada Asad mora biti dio prijelaznog rješnja, jer je Rusija trenutno ključni igrač na Bliskom istoku.

Ruski vojnici u bazi kod Latakije
Ruski vojnici u bazi kod Latakije

Pokazuju to i vojne aktivnosti. Od ranog jutra u četvrtak avioni ratnog vazduhoplovstva Rusije iz baze Hemeimem, koja se nalazi u blizini pomorskog grada Latakije, na zapadu Sirije polijeću u nove akcije. Rusko ministarstvo odbrane prvi put je tokom noći iz Moskve dovelo tamošnje novinare da posjete rusku vazdušnu bazu iz koje se izvode udari u Siriji.

Na snimcima se vide desetine aviona kao i ruski vojnici u novim uniformama, kojima je, pak, bilo zabranjeno da razgovaraju sa novinarima.

Ruska baza zaštićena je protivraketnim sistemom, koji može biti raspoređen po obodima.

Vazdušni udari, kako tvrdi Rusija usmjereni su na „Islamsku državu“ i ostale „teroriste“ pod koje oni podrazumijvaju i opozicione snage koje se protive Asadovom režimu. Zapad kaže da je većina udara usmjerena na „umjerene opozicione snage“.

Monitoring organizacija Opservatorija za ljudska prava objavila je da je u ruskim udarima izvedenim 20.oktobra pogođena jedna bolnica u kojoj je stradalo najmanje 12 osoba, uključujući i medicinsko osoblje.

Istovremeno je Reuters, pod oznakom ekskluzivno, objavio da je više od 100 teretnih brodova stiglo u Siriju u proteklih par sedmica, što najveći transport u ovoj godini.

Brodovi su, kako se navodi, stigli direktno iz Rusije, iz crnomorskih luka, kao i rumunske Konstance te iz Libanona i Egipta, navodi se na osnovu podataka o transportu iz pomorske obavjštajne službe i međunarodnih trgovačkih izvora.

Ovi izvori navode da teret uključuje robu za jačanje ofanzive, kao i prehrambene namjernice za one koji su uključeni u produbljivanje konflikta.

Reuters navodi da nijesu nezavisno mogli potvrditi šta sadrži teret, a da im je iz ruske vlade saopšteno da Moskva nije izdala nikakav nalog za isporučivanje bilo kakve robe Siriji.

Izvor Reutersa, pak, kaže da su neke isporuke naručile ruska i sirijska vlada, a da su je u pojedinim slučajevima radi o privatnim nabavkama, koje služe za prodaju dok se borbe u Siriji nastavljaju.

Ti brodovi imaju zaštitu logistika za isporuku tereta je kompleksna i haotična u ovom trenutku. Sve ovo vidimo kao veći angažman Rusije“, naveo je za Reuters bliskoistočni trgovački izvor.

Sa rastom ruskog angažmana u Siriji raste i popularnost ruskog predsjednika kod kuće. Prema istraživanju javnog mnjenja koje je provela VTsIOM, u oktobru je popularnost rukog predsjednika dostigla 90 posto.

Podaci druge agencije za ispitivanje javnog mnjenja, Levade Centra, koji nije blizak Kremlju, takođe su registrovali rast podrške Vladimiru Putinu. U njihovom avgustovskom istraživanju podrška Putinu već je bila porasla na 83 posto.

XS
SM
MD
LG