Dostupni linkovi

BiH očekuje da Srbija ispoštuje presudu i pošalje Đukića u zatvor


Ministarstvo pravde BiH očekuje da sud u Srbiji prizna presudu Suda BiH kojom je general Vojske Republike Srpske Novak Đukić osuđen na 20-godišnju kaznu za ratne zločine na tuzlanskoj Kapiji, te da Đukić počne izdržavanje kazne. Đukić je u Srbiju otišao netom pred izricanje pravosnažne presude, kako bi se navodno liječio na VMA u Beogradu i nikada se nije vratio u BiH.

Đukić, komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, prema pravosnažnoj presudi Suda BiH kriv je što je 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu. Od posljedica pada pada granate ispaljene na tuzlansku Kapiju ubijena je 71 osoba, a ranjeno više od 130, uglavnom mladih ljudi.

Njegov advokat Milorad Konstantinović već je najavio kako će od Srbije tražiti da odbije zahtjev BiH i zatraži kompletnu dokumentaciju sa suđenja, kako bi provjerilo da li se u ovom slučaju radilo o kršenju prava na pravično suđenje.

S druge strane, u Ministarstvu pravde BiH, navode kako je prema važećim sporazumima koje BiH ima sa Srbijom praksa da se presude priznaju onako kako su i donešene.

„Prilikom priznavanja sudskih presuda, sudovi ne ulaze u meritum prethodnih presuda niti preispituju činjenično stanje. Dakle, presude se prihvataju činjenično, onako kako je donio sud u državi izricanja, a samu visinu kazne svaka država odmjerava u skladu sa svojim zakonodavstvom. U svakom slučaju, kazna ne može biti veća od one koja je prethodno izrečena“, kaže glasnogovornica Ministarstva Marina Bakić.

Novak Đukić, podsjetimo, prethodno je bio osuđen na 25 godina zatvora, ali je Ustavni sud BiH zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu, te je Đukić pušten iz zatvora. Na novom suđenju kazna mu je smanjena za pet godina, ali je, pred samo izricanje, otišao u Srbiju. Iako je bilo riječi o tome da će se vratiti u BiH na izdržavanje kazne, nakon što završi liječenje, zbog kojeg je navodno i otišao iz zemlje, Đukić se nikada nije vratio.

Paralelno, njegova je odbrana činila sve da pobije nalaze koji su utvrđeni na Sudu BiH, te su čak na vojnom poligonu Nikinci kod Šapca organizovali i rekonstrukciju zločina na Tuzlanskoj kapiji. Njegov advokat najavio je i da će na osovu tog vještačenja tražiti obnovu postupka pred Sudom BiH.

Porodice žrtava ovaj su potez doživjele kao uvredu i poigravanje s njihovim stradanjem.

„Ne znam shvataju li ti ljudi da kad su već napravili poligon staviti tamo žive ljude. Ne možete vi meni pojasniti da je neko stavio eksplozivnu napravu, a ja na tom mjestu bio, na tom mjestu čuo pad granate, ranjen, preživio“, kaže predsjednik Udruženja "25. maj" Edo Hurić.

Da je pravosuđe BiH načinilo grešku pustivši Đukića da se brani sa slobode već dugo opominje i Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla.

„Moramo biti svjesni činjenice da mnogi građani BiH, kao i Srbi, imaju dvojno državljanstvo, da on ima državljanstvo Srbije. Sada je na potezu sudska vlast u Srbiji, da li će donijeti nalog da i general Đukić izdržava onu zakonsku kaznu koju je dobio u Bosni i Hercegovini", smatra Šehić.

Iz Suda BiH potvrđeno je da je zahtjev za priznavanje presude Đukiću upućen još oktobra prošle godine.

Inače, za Đukićem je raspisana i interpolova potjernica, jer se nije odazvao na izvršenje kazne.

XS
SM
MD
LG