Dostupni linkovi

Verbalni 'građanski rat' u BiH


Posvađani u EU: Bakir Izetbegović, predsjedavajući bh. Predsjedništva i Milorad Dodik, predsjednik RS
Posvađani u EU: Bakir Izetbegović, predsjedavajući bh. Predsjedništva i Milorad Dodik, predsjednik RS

Za manje od mjesec dana iz Brisela će u Sarajevo stići komesar za proširenje Johanes Han (Hahn) s nekoliko hiljada pitanja. Odgovori bi trebali dati sliku pripremljenosti zemlje za status kandidata. Jedno pitanje - jedan odgovor. Kako to postići, kad u bosanskom loncu kuha kao nikad? Bh. političari, koji bi trebali biti primjer dogovora i usaglašavanja stavova, ispaljuju otrovne strijele, prema kojim bi se dalo zaključiti da su na suprotnim ili neprijateljskim „položajima“. Teško da posvađani bosansko - hercegovački političari mogu svoju zemlju odvesti u EU.

Evo nekih primjera:

Bakir Izetbegović, predsjedavajući bh. Predsjedništva i predsjednik SDA: „Kada vidimo sve izvještaje o napretku i o situaciji u BiH jasno je ko koči napredak zemlje. Miloradu Dodiku je bolje da promijeni svoje ponašanje, kako on ne bi bio promijenjen."

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik: „Bakir Izetbegović je najveća opasnost po stabilnost u BiH i regiona, jer na sve načine 'pokušava da ostvari san svoga oca (Alije Izetbegovića)i da od BiH stvori islamsku državu'. On je prijatelj i inspirator terorista, vehabija i islamista.“

Već je poznata Dodikova uvredljiva retorika za predstavnike RS u institucijama BiH, koje naziva izdajnicima, poslušnicima, podanicima. Jedna od posljednjih izjava glasi: „To podaništvo koje mi imamo u Sarajevu u zajedničkim institucijama je najgore podaništvo na ovim prostorima. Što je najgore oni pokušavaju da opravdaju svoje izdajništvo.“

Univerzitetski profesor, komunikolog, Mladen Mirosavljević, kaže kako se stiče utisak da u Bosni i Hercegovini vlada neki oblik verbalnog građanskog rata.

„Svjedoci smo svakodnevne, pri tome neargumentovane i neodgovorne komunikacije u javnom prostoru, tako da u Bosni i Hercegovini i poslije dvadeset godina se i dalje govori o međunacionalnim sukobima i podjelama, i to je u principu matrica na kojoj se u BiH neprestano dobivaju svi poslijeratni izbori.

Sada je, doduše, priča sa nivoa Bosne i Hercegovine i međunacionalnog, recimo u Republici Srpskoj, svedena na nivo priče o nacionalnim izdajnicima i patriotima, pri čemu su izdajnici svi oni koji su za Bosnu i Hercegovinu kao državu i svi oni koji su za saradnju sa bošnjačkim strankama.

Može se čak reći da kulture dijaloga u Bosni i Hercegovini praktično i nema i da je ona na nivou seoskog sijela, kao što se to i ocjenjuje na različitim, doduše veoma rijetkim, skupovima o toj temi. Nekultura dijaloga je postala način na koji se komunicira u Bosni i Hercegovini“, naglašava profesor Mirosavljević.

Brojne su „trzavice“ i među koalicionim partnerima u vlasti na nivou Federacije BiH. Zaoštreni su odnosi između HDZ-a i SDA, stranaka sa suprotnim stavovima oko oporezivanja kladionica čiji su vlasnici vrlo bliski stranačkom vrhu HDZ-a. Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA) i Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB), su nakon višegodišnjeg otvorenog neprijateljstva ili rata riječima, sklopili pakt o miru. Zajedno su nastupali i na lokalnim izborima 2. oktobra. Mjesec kasnije Izetbegović kaže:

„Odnos između mene i Radončića je hladan i služben. Nisam s njim razgovarao i vjerovatno neću ni razgovarati. Mi nismo u koaliciji zbog na dvojice nego zbog potreba ove zemlje da je ima. To, bez saradnje SDA i SBB nije moguće i samo nas ta činjenica drži zajedno u Koaliciji.“

Odnosi sa Izetbegovćem službeni: Fahrudin Radončić
Odnosi sa Izetbegovćem službeni: Fahrudin Radončić


Fahrudin Radončić na istu temu poručuje: “Odnosi između mene i Izetbegovića su vrlo službeni. Ne radi se tu o nekom velikom prijateljstvu. Sve naše susrete imali smo u službenim prostorijama, što govori kakve odnose imamo. Ja samo neću biti ničiji međed kojeg će neko voditi po vašarima.”

Predstavnici Saveza za promjene, koji čini više opozicionih partija u RS odlučili su da prekinu svu vrstu saradnje s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom nakon više njegovih neprimjerenih izjava, posebno o sastavljanju tzv. crne knjige u koju će biti upisani svi oni koji su bilo kada na bilo koji način, partiji koju predvodi "napravili štetu".

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica je rekao da se Dodik ponaša kao "klasični diktator" te da s njim neće biti nikakve komunikacije i saradnje.

Tako u BiH, političari stalno kreiraju i proizvode sukobe, održavaju tenzije, umjesto da se okrenu razvoju i napretku, u zemlji u kojoj oko milion stanovnika živi na granici siromaštva, a njih više od 600.000 živi ispod te granice.

Nadali smo se, naivno, da će tenzije i otvoreno neprijateljstvo prestati nakon referenduma u RS i lokalnih izbora“, kaže novinarka Slobodne Bosne, Suzana Mijatović.

Nadam da će se ova retorika, koja je bila na momente skoro ratna, staviti po strani: Suzana Mijatović
Nadam da će se ova retorika, koja je bila na momente skoro ratna, staviti po strani: Suzana Mijatović


„Međutim, sada se situacija dodatno zakomplicirala zbog sukoba između SNSD – a, koji ima vlast u RS i Saveza za promjene, koji sudjeluje u radu Vijeća ministara. Taj sukob bi mogao donijeti još mnogo problema, posebno ako se ima u vidu koordinacija između državne i entitetskih vlasti. Unatoč uvjeravanju pojednih političara ne vidim ni značajniji napredak u Federaciji.

Svjedoci smo da nas je tihi sukob koji postoji između SDA i HDZ u Federaciji, već skupo koštao. Četiri mjeseca federalni Parlament nije radio jer se klubovi zastupnika ove dvije stranke nisu mogli usaglasiti oko nekoliko vrlo značajnih zakona. To je glavni razlog zašto se reforme koje su najavljivane, ne provode.

Ja se iskreno nadam da će se ova retorika koja je bila na momente skoro ratna, staviti po strani i da će naši političari u ovom trenutku kada tek krećemo da ispunjavamo uslove EU, morati razgovarati i dogovarati“, smatra Mijatović.

Mehanizam koordinacije, provedba presude Ustavnog suda BiH o Mostaru, neodržavanje izbora u Stocu, referendum o Danu RS, odnos prema rezultatima popisa stanovništva, promjene Ustava i Izbornog zakona, provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava - samo su neke od tema u kojim su stavovi političara zakovani, na suprotnim stranama.

Ulje na vatru dolijevaju povremeno oživljene ideje o trećem entitetu u BiH, a nacionalnim tenzijama i zatrovanom javnom prostoru, a doprinos daju i pojedini vjerski službenici.

Dok se političari svađaju, BiH je u posljednjem vagonu voza koji vodi u EU. Mladi odlaze, stari gladuju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG