Dostupni linkovi

Turković – Abazović: Projekat Buk Bijela remeti odnose BiH, Crne Gore i Srbije  


Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u Sarajevu, 9. juli 2021.
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u Sarajevu, 9. juli 2021.

Razgovarali smo o pitanju izgradnje hidroelektrane Buk Bijela. Ovaj projekat je nanio jednu sjenu na odnose Bosne i Hercegovine (BiH), Crne Gore i Srbije, posebno nakon što se u cijeli slučaj uključio i UNESCO, koji je tražio očitovanje bh. institucija, rekla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković 9. jula, nakon sastanka s potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

Tokom susreta nekoliko puta je ponovljeno da ove dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, ali je istaknuto pitanje izgradnje hidroelektrane Buk Bijela.

Direktorica UNESCO Centra za kulturnu baštinu Mechtild Rössler zatražila je početkom juna od bosanskohercegovačkih institucija da se odrede "u vezi sa informacijama o postavljanju kamena temeljca za izgradnju brane na Drini nizvodno od nacionalnog parka Durmitor u Crnoj Gori".

Rössler je ovo zatražila u pismu Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u vezi sa projektom izgradnje hidroelektrane Buk Bijela na Drini.

BiH se poziva na poštivanje međunarodne Konvencije "te da ne poduzima bilo kakve mjere koje bi mogle ugroziti kulturno ili prirodno naslijeđe u državama potpisnicama Konvencije".

"Ja se nadam da ćemo u jednom dijalogu, u jednom zdravorazumskom pristupu pronaći način za rješenje situacije", rekao je Abazović nakon susreta u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

"Znate da Crna Gora ima izraženu ekološku komponentu, da je i ustavom određena kao ekološka država, i samim tim mora da vodi računa o zaštiti nacionalnih parkova. Ali vjerujem da će i ta situacija na kraju biti prevaziđena na način koji neće dovesti do većih problema između Sarajeva i Podgorice", smatra on.

Abazović: U Potočare kao građanin, kao državnik, potpuno svejedno

Predviđeno je da potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović 11. jula prisustvuje komemoraciji i dženazi žrtvama genocida u Srebrenici.

Abazović je ponovio kako njegova odluka da dođe u Potočare nema "nikakve veze s nedavno usvojenom Rezolucijom, niti s razvojem političkih događaja u posljednjih dva mjeseca u Crnoj Gori".

"U momentu kada sam sticajem okolnosti postao potpredsjednik Vlade znao sam da ću doći u Potočare, kao političar, kao građanin, kao državnik, potpuno svejedno, tako da ne bih povezivao ovaj dolazak s onim što je bio razvoj političkih događaja u Crnoj Gori", ističe Abazović.

Ministrica Turković je izjavila kako cijeni odluku da i predstavnici Vlade Crne Gore i predsjednik Milo Đukanović prusustvuju obilježavanju 26. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Nedavno usvojena Rezolucija o genocidu, kao i njihov dolazak potvrđuju da Vlada, narod i građani Crne Gore poštuju i prihvataju istinu i prošlost, te da se na tim temeljima okreću skupa s nama evropskoj budućnosti. Vjerujem da će doći vrijeme kada će i ostale zemlje regije pokazati spremnost da se na temeljima istine i pravde gradi zajednička budućnost. Sve do tada suočavat ćemo se s izazovima revizionizma, radikalizma i nacionalizma", kaže Turković.

Put Sarajevo-Podgorica prioritet

"Bolja saobraćajna povezanost je sigurno prioritet između naše dvije zemlje, posebno kada je u pitanju Šćepan polje“, smatra ministrica BiH Bisera Turković.

Abazović je kazao da i Crnu Goru i BiH zanimaju projekti i otvaranje nekih novih tržišta, te pozvao građane BiH da ove sezene posjete crnogorsko primorje. Kaže da su resorni ministri Crne Gore i BiH nedavno razgovarali o projektu rekonstrukcije ceste Sarajevo-Podgorica.

"I već postoji dogovor o izgradnji novog mosta preko rijeke, a mislim da će zajednički aplicirati za sredstva koja bi trebala da podrazumijevaju ukupnu rekonstrukciju puta između Sarajeva i Podgorice“, kazao je Abazović.

Turković je kazala da je sve i dalje samo u fazi razgovora, ali da im je "vrlo stalo da se popravi konekcija, putne veze, i sve vrste veza s Crnom Gorom“.

"Nije se dogodilo ništa konkretno u smislu kada će početi popravak te ceste, to je do Vijeća ministara BiH da donese takvu odluku, odnosno do ministarstva prometa, komunikacija i transporta“, kaže ona.

Višednevna posjeta crnogorske delegacije

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović od četvrtka boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, gdje je učestovao i na Samitu o demokratiji u Jugoistočnoj Evropi, te govorio na panel diskusiji na temu ,,Krajnja desnica u BiH i Crnoj Gori: Istorijski revizionizam i poricanje genocida".

Uz Abazovića, delegaciju Crne Gore će, kako je najavljeno ranije, činiti i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, direktor Uprave za dijasporu Seid Hadžić i savjetnica premijera za manjine Maida Gorčević.

XS
SM
MD
LG