Dostupni linkovi

Biden pod kritikama jer se ne oglašava o protestima studenata


Protest na Univerzitetu Kalifornija u Los Angelesu (UCLA), 1. maja 2024.
Protest na Univerzitetu Kalifornija u Los Angelesu (UCLA), 1. maja 2024.

Predsjednik SAD Joe Biden još se nije oglasio e o studentskim protestima i policijskim reakcijama dok republikanci pokušavaju nemire u kampusu zbog rata u Gazi iskoriste u kampanji protiv demokrata.

Nakon nekoliko godina povremenih studentskih protesta i marševa po gradovima, dizanja glasa za rasnu pravdu, borbu protiv klimatskih promjena i uvođenje kontrole oružja, protesti zbog rata u Gazi na univerzitetima širom Sjedinjenih Država ne posustaju i nakon što je policija u nekim od kampusa hapsila demonstrante.

Univerzitet Columbija, gdje je sve počelo, suspendovala studente nakon zastoja u pregovorima o okončanju demonstracija.

Napetost na koledžima i univerzitetima raste i dalje jer neki demonstranti odbijaju ukloniti kampove, a uprave se obraćaju policiji da ih silom raščiste, što dovodi do sukoba koji su privukli pažnju političara i medija.

Protesti su izazvani bijesom zbog izraelske ofanzive na Gazu u kojoj je ubijeno više od 34.000 Palestinaca. Izrael je pokrenuo ofanzivu nakon što je oko 1.200 Izraelaca i stranaca, uglavnom civila, ubijeno, a 253 drugih odvedeno u Gazu kao taoci, kada je Hamas, kojeg su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile za terorističku organizaciju, 7. oktobra prošle godine napao izraelske zajednice u blizini granice sa Pojasom Gaze.

Bidenov posljednji javni komentar došao je prije više od sedam dana, kada je osudio "antisemitske proteste" i "one koji ne razumiju šta se događa s Palestincima".

Bijela kuća, koju su novinari zatrpali pitanjima, otišla je tek nešto dalje od predsjednika. U srijedu, 1. maja, portparolka Karine Jean-Pierre rekla je da Biden "pomno prati situaciju" i da su neke demonstracije prekoračile granicu koja razdvaja slobodu govora od nezakonitog ponašanja.

"Nasilno preuzimanje zgrade," kao što se dogodilo na Sveučilištu Columbia u New Yorku, nije mirno, rekla je. "Jednostavno nije."

Republikanci za nerede okrivljuju demokrate i koriste ih za kritike na konferencijama za medije.

"Potrebno nam je da predsjednik Sjedinjenih Država progovori o tom pitanju i kaže da ovo nije u redu", rekao je 30. aprila predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson, republikanac iz Louisiane. "Ono što se trenutno događa u univerzitetskim kampusima nije u redu."

Johnson je prošle sedmice posjetio Columbiju s ostalim članovima kluba. Republikanci u Zastupničkom domu sukobili su se s demonstrantima dok su 1. maja razgovarali s medijima na Univerzitetu George Washington u Washingtonu, D.C.

Bivši predsjednik Donald Trump, vjerovatni kandidat njegove stranke za predsjednika na ovogodišnjim novembarskim izborima, takođe je kritikovao Bidena u intervjuu sa Seanom Hannityjem na Fox Newsu.

Kate Berner, koja je bila zamjenica direktora komunikacija za Bidenovu kampanju 2020, rekla je da su republikanci već pokušali istu taktiku prije četiri godine tokom protesta nakon policijskog ubistva Georgea Floyda.

"Ljudi su to odbacili", rekla je. "Vidjeli su da je to samo utjerivanje straha. Vidjeli su da to nije utemeljeno na stvarnosti."

Na pitanje da bi li demonstrante trebale disciplinovati njihove škole, rekla je da "univerziteti i fakulteti sami donose odluke". Na pitanje treba li pozvati policiju, rekla je da "to ovisi o koledžima i univerzitetima."

Biden će posjetiti jedan univerzitetski kampus 19. maja kada bi trebao održati uvodni govor na Univerzitetu Morehouse u Atlanti.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG