Dostupni linkovi

Bez odjeka o posthumnom odlikovanju admirala Barovića


Admiral Vladimir Barović (lijevo) prima od viceadmirala Vjekoslava Čulića (desno) plaketu JNA 2.9.1989 godine na svečanosti u Vojnoj luci Lora.
Admiral Vladimir Barović (lijevo) prima od viceadmirala Vjekoslava Čulića (desno) plaketu JNA 2.9.1989 godine na svečanosti u Vojnoj luci Lora.

Petnaest dana nakon što je Građanska Alijansa zatražila od predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da posthumno odlikuje admirala Vladimira Barovića, koji je, ne želeći da ratnih 90-ih godina po komandi tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) bombarduje hrvatske primorske gradove, izvršio samoubistvo, iz kancelarije šefa crnogorske države nikakve reakcije još nema.

Onda kada je euforija "konačnog obračuna sa ustaškim bojovnicima" bila dominantan sentiment u Crnoj Gori, onda kada je "rat za mir" bio razglednica crnogorske države, admiral Vladimir Barović je u danu kada je preuzeo dužnost komandanta Jugoslovenske ratne mornarice za oblast Istre, prislonio pištolj na svoju sljepoočnicu.

To što je odlučio da digne ruku na sebe da bi odbranio druge, bio je povod da Nevladina prganizacija Građanska Alijansa prva u Crnoj Gori pokrene inicijativu da na 25 godišnjicu Barovićeve smrti predsjednik Države Filip Vujanović posthumno Barovića odlikuje Ordenom časti.

Na uzvišen admiralov moralni čin, kako su uvidjeli u Građanskoj Alijansi, Crna Gora treba da reaguje i tako što će njegov rodni Herceg Novi, jednu od svojih ulica nazvati Barovićevom, tako što će mu u Glavnom gradu biti podignut spomenik a u školskim čitankama se čitati o rijetkom primjeru čovječnosti u ratnim strahotama 90-ih godina. No, za sada, nikakvog odgovora na tu inicijativu nema.

Milana Radovića iz Građanske Alijanse ćutanje ne iznenađuje.

Milan Radović
Milan Radović

"Ćutanje koje traje svih 25 i više godina, kada je u pitanju proces suočavanja sa prošlošću u Crnoj Gori. Mi smo negdje iskreno i očekivali ovakav odnos nekoga ko je i sam bio predstavnik i visoki funkcioner u tadašnjoj i sadašnjoj vlasti, tako da nijesmo očekivali neku brzu reakciju i brz odgovor na našu inicijativu. Naprosto, sve ono što se čini u Crnoj Gori po pitanju suočavanja sa prošlošću, jeste da to ostane tišina i da se zaboravi", navodi Radović.

RSE prija deset dana elektronskom poštom uputio je pismo na adresu Savjetnice za medije predsjednika Vujanovića, sa pitanjem da li će šef države reagovati povodom inicijative Građanske Alijanse, ali nikakvog odgovora nije bilo.

I dok se u Crnoj Gori velom tišine sve pokriva, u Hrvatskoj je Barovićev slučaj sve više predmet pažnje tamošnjih medija. To je u razgovoru za RSE istakao Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca, sa sjedištem u Zagrebu.

"Imamo izrazito pozitivan stav Hrvatske, bolje rečeno njenih medija, u vezi sa postupkom i samim činom admirala Barovića. Samo da podsjetim da je prošle godine, na 24. godišnjicu samoubistva admirala Barovića, veliki broj portala objavio priču o njemu sa naslovom "Ubio se Crnogorac koji je radije pucao u sebe nego da razara hrvatske gradove". To su objavili: portal Index, portal Moj otok Vis, Braniteljski portal, Dnevno.hr i tako dalje", kaže Ivezić.

Upravo je novinarka portala Dnevno, Snježana Vučković, u izjavi za RSE ranije poručila kako neće prestati da piše o admiralu Baroviću.

"Ja ću to potencirati. Ono što bih htjela da se zna da je moj tekst bio iznimno čitan i nije se dogodio niti jedan loš komentar. Ljudi su prvenstveno bili u šoku jer uopšte ne znaju za taj čin, a ovo što je napravio admiral je vrijedno ne jednog spomenika, vrijedno je trga", ističe Vučković.

U nacionalnoj zajednici Crnogoraca u Hrvatskoj zdušno podržavaju ideju da se i Crna Gora posthumno oduži admiralu Baroviću.

"Svako vrednovanje glasa razuma u moru onog bezumlja 90-ih godina ima našu podršku", ocjenjuje Danilo Ivezić.

Na pitanje RSE kakve ovaj slučaj pobuđuje emocije kod Crnogoraca u Hrvatskoj, kao svjetli primjer u onom suludom vremenu, Ivezić odgovara: "U ono vrijeme kad, kako kažu 'topovi pucaju, a muze ćute', svaki oblik ljudskosti i ljudskog postupanja nešto je posebno i odnosimo se prema tome sa posebnom pažnjom. Crnogorci upravo zbog činjenice da su bili, da tako kažem, neposredno uključeni u cijelu priču i učesnici tih događanja, svako drugačije postupanje i otpor tom bezumlju je apsolutno u pozitivnoj ocjeni svih nas ovdje".

I dok čekamo da se Crna Gora probudi i konačno ukrsti oči sa svojom ratnom prošlošću, u ušima njenih građana koji su za Vladimira Barovića nekako čuli, ostaje eho riječi književnika Momira M. Markovića iz davne 1996. godine: "Jedini metak ispaljen u ovom ratu na koji Crna Gora može biti ponosna jeste onaj admirala Vladimira Barovića".

XS
SM
MD
LG