Dostupni linkovi

U BiH bez konsenzusa o rezolucijama EBRD-a o pristupu resursima za Rusiju i Bjelorusiju


Ambasadori EU s ministrom financija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom i suradnicima u Sarajevu, 18. marta 2022.
Ambasadori EU s ministrom financija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom i suradnicima u Sarajevu, 18. marta 2022.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) nije postiglo konsenzus u vezi sa davanjem saglasnosti za glasanje guvernera BiH u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) za dvije rezolucije koje je predložio EBRD.

Rezolucije se, kako je pojašnjeno, odnose na obustavu i izmjenu pristupa resursima EBRD-a za Rusku Federaciju i Bjelorusiju, u skladu sa članom 8.3 Sporazuma o osnivanju EBRD-a.

O ovom pitanju Vijeće ministara BiH će se izjasniti u drugom krugu glasanja, saopćeno je nakon sjednice koja je održana u petak, 18. marta.

Šef Delegacije Europske unije (EU) u BiH Johann Sattler uz nazočnost predstavnika osam veleposlanstava država EU uručio je uoči sjednice demarš zamjeniku predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministru financija i trezora Vjekoslavu Bevandi, ujedno i guverneru BiH u EBRD-u.

Veleposlanici EU su istakli da 1. aprila ove godine istječe rok za glasovanje o dvije rezolucije EBRD-a o Rusiji i Bjelorusiji, saopćeno je ranije iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Kako je istaknuto tijekom sastanka rezolucije se odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije - kredite niti tehničku pomoć u Rusiji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države.

BiH se "uskladila" s politikom sankcija EU protiv vlasti u Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Prema zakonu, Vijeće ministara BiH nakon konzultacija sa Predsjedništvom BiH, koje vodi vanjsku politiku, odlučuje o načinu uvođenja, provođenja i ukidanja sankcija prema stranim državama.

Član Predsjedništva BiH i lider vodeće partije u Republici Srpskoj (RS) Milorad Dodik je rekao da nije spreman da uvodi ekonomske sankcije Rusiji.

Takav stav iznio je na još sjednici Predsjedništva u Sarajevu 2. marta, šest dana nakon što su EU, SAD i Velika Britanija preduzimali prve korake sankcionisanja Rusije zbog napada na susjednu Ukrajinu.

Ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda je, kako je saopćeno, upoznao sudionike tog sastanka da ga je za guvernera u EBRD-u imenovalo Vijeće ministara BiH te je ove rezolucije uputio na sjednicu Vijeća ministara BiH, uz prijedlog da se usvoji zaključak kojim se one podržavaju.

Bevanda je naglasio da je suradnja s EBRD-om od izuzetnog značaja za BiH i da je riječ o jednom od kreditora koji financira milijunske projekte na području cijele BiH te da će u okviru svojih nadležnosti i kapaciteta nastojati da se ispune rokovi zadati u EBRD-u, navode iz Ministarstva.

Na sastanku se govorilo o procedurama usvajanja proračuna za ovu godinu s obzirom na to da Fiskalno vijeće BiH još nije usvojilo Globalni fiskalni okvir koji bi dao parametre za kreiranje ovogodišnjeg proračuna u Ministarstvu financija i trezora BiH odakle su više puta upućene urgencije za usvajanje ovog dokumenta što je prvi korak ka usvajanju proračuna.

Na pitanja predstavnika EU u vezi s financiranjem općih izbora ove godine, Bevanda je odgovorio da su zakonske procedure jasne, te da Ministarstvo financija i trezora BiH ne ulazi u fazu politikanstva i obavit će svoje dužnosti kada se ispune potrebni uvjeti, a jedan od glavnih je usvajanje proračuna za ovu godinu, saopćeno je.

Sastanku su, osim specijalnog predstavnika EU za BiH i šefa Delegacije EU u BiH Sattlera, nazočili i veleposlanik Republike Italije Marco Di Ruzza, veleposlanik Republike Poljske Jarosław Lindenberg, veleposlanica Kraljevine Španjolske Maria Teresa Lizaranzu, veleposlanik Republike Hrvatske Ivan Sabolić.

Sastanku su nazočili i ekonomski konzultant u veleposlanstvu Češke Ondrej Picka, zamjenica veleposlanice Republike Njemačke Petra Sabine Kochendörfer, zamjenica veleposlanice Nizozozemske Mina Noor te zamjenik šefa misije i prvi tajnik u švedskom veleposlanstvu u BiH John Skoglund, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

XS
SM
MD
LG