Dostupni linkovi

Održavanje 'Vaskršnjeg sabora' RS i Srbije 'podrivanje međunarodnih načela' poručio Bećirović


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović tokom razgovora sa visokim predstavnikom u BIH Christianom Schmidtom, Sarajevo, 19. mart 2024.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović tokom razgovora sa visokim predstavnikom u BIH Christianom Schmidtom, Sarajevo, 19. mart 2024.

Održavanje "velikog Vaskršnjeg sabora" Srbije i jedne administrativno-teritorijalne jedinice koja se nalazi unutar nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine, predstavljalo bi podrivanje temeljnih međunarodnih načela koja regulišu odnose među državama članicama Ujedinjenih nacija.

Ovo je izjavio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović tokom razgovora sa visokim predstavnikom u BIH Christianom Schmidtom u Sarajevu, 19. marta.

Organizovanje "velikog Vaskršnjeg sabora Srbije i Republike Srpske, najavljeno je za 5. i 6. maj tokom sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i patrijarhom Porfirijem u Beogradu, 18. marta.

"Najava održavanja velikog Vaskršnjeg sabora Srbije i bh. entiteta RS je apsolutno neprihvatljiva u demokratskom i civiliziranom svijetu. Međunarodno pravo mora vrijediti jednako za sve države Zapadnog Balkana", poručio je Bećirović.

Pored ovog pitanja, Bećirović je tokom susreta sa Schmidtom, kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, rekao kako očekuje da Evropsko vijeće 21. marta donese odluku o otvaranju pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom.

Dodaje se i da je visoki predstavnik naglasio da su državne granice Bosne i Hercegovine međunarodno priznate i zaštićene, te da ne može biti nikakvog spora o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG