Dostupni linkovi

Bećirović traži 'nultu stopu' tolerancije za ugrožavanje suverentiteta BiH


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, mart 2024.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, mart 2024.

Zbog mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji, potrebno je uvesti nultu stopu tolerancije za sve koji ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, izjavio je 22. marta predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Bećirovićeva izjava dolazi dan nakon što je Evropsko vijeće donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH, a poručio je da su promjene potrebne za jačanje ekonomiije i privlačenje investicija, te jačanje vladavine prava.

"Nema prostora za antidejtonska i asimetrična rješenja, treba nam istinska i dosljednja implementacija evropskih principa. Evropski put ne postoji zbog toga da bi ga neki pojednici ugrožavali", rekao je.

Na samitu u Briselu 21. marta, Evropsko vijeće je odobrilo otvaranje pristupnih pregovora između Sarajeva i Brisela, što je prethodno preporučila Evropska komisija.

Iako je BiH dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora, oni ne mogu početi dok ne bude usvojen pregovarački okvir.

On će biti pripremljen kada zemlja ispunih svih 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine.

Prioriteti su podijeljeni u četiri oblasti – demokratija i funkcionisanje institucija, vladavina prava, osnovna prava i reforma javne uprave.

BiH ima status kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji od decembra 2022. godine.

U decembru 2023. godine, lideri EU su izrazili spremnost da otvore pristupne pregovore sa BiH i pozvali Evropsku komisiju da u martu objavi izveštaj o stepenu ispunjavanja ključnih kriterijuma.

Od tada, vladajuća koalicija u BiH je dogovorila otvaranje pregovora sa Frontexom, graničnom službom EU, te usvojila izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Zakon o sudovima, što je takođe bio jedan od prioriteta, još nije usvojen.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG