Dostupni linkovi

Bajram u Priboju: Tradicija i porodično okupljanje


Ermina sa kćerkom Lejlom
Ermina sa kćerkom Lejlom

Muslimani širom sveta slave Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika, koji obeležava kraj jednomesečnog posta. Organizuju se svečanosti, razmenjuju se pokloni i posete.

Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom pod nazivom Bajram namaz. Vernici u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čeka se izlazak sunca i klanja se Bajrman namaz. Posle čestitanja, odlazi se na mezarje, potom kućama.

Ramazanski Bajram se u porodici Ermine i Kadrije Misorep u Priboju slavi uz poštovanje svih islamskih običaja. Žene ne idu na bajram namaz, ostaju kući i spremaju svečani ručakm priča Ermina:

„Na trpezi su tradicionalna jela, punjene paprike, pite,mantije, ćeške, đjul pita, supa, baklava, ružice, hurmašice i staro jelo koje se retko sprema-kadaif.“

Ermina kaže da je za ovaj veliki islamski praznik vezan i običaj darivanja:

Balkava,foto: Danica Gudurić
Balkava,foto: Danica Gudurić

„Obavezno se darivaju deca rodbine i deca iz komšiluka koja rano prvog dana dolaze da čestitaju praznik i dobijaju novčane poklone – bajramluke. Običaj je da se kuća posebno očisti za ovaj praznik i pripremi za goste.“

„Mladi se i danas pridržavaju svih bajramskih običaja, naročito u porodicama gde se i ranije poštovala tradicija praznika, i gde se ova tradicija prenosila s kolena na koleno", pojašnjava ćerka Lejla, profesor srpskog jezika.

"Kupuje se nova garderoba, i što je nekako u srcima omladine ta radost prisutna, i što oni jedni drugima prenose tu radost. Sećam se, dok smo bili mali Bajram je, čini mi se, za nas predstavljao još veću radost. Za tradicionalnu čestitku 'Bajram mubarek olsun', mi smo govorili 'Bajram banka' jer smo od starijih, dede, nane, očekivali da će nam dati novac, pa smo kupovali nešto novo, nešto što je bilo u znaku tog praznika, da je kupljeno baš na taj dan. Radovali smo se dobijenim slatkišima. Sada kako smo stariji, ostajemo kod kuće pomažemo pri pripremi ručka i dočekujemo goste“, objašnjava Lejla.

Ramazanski Bajram uvek pada 1. ševala (deseti mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju "praznikom položenog ispita".

Prvi dan muškarci idu u posetu. Obilaze rođake, prijatelje. Žene ne. One pripremaju ručak, dočekuju goste. Pošto se praznik slavi tri dana, žene najčešće trećeg dana odlaze da obilaze rodbinu, prijatelje i posećuju groblja- mezarje.

Bajram se čestita rečima„Bajram šerif mubarek olsun“, što znači „Neka ti je blagoslovljen praznik – blagdan“.

XS
SM
MD
LG