Dostupni linkovi

Čavez novi stari predsednik Venecuele


Čavez proslavlja predsednički reizbor
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Čavez proslavlja predsednički reizbor

Aktuelni veneculeanski predsednik Ugo Čavez dobio je još jedan mandat na čelu zemlje, rezultati su izbora koji su održani u nedelju u toj zemlji nakon što je čelnik opozicije Enrike Kapriljes priznao poraz.

Ćavez je osvojio 54 odsto glasova, objavila je Centralna izborna komisija, nakon čega je usledila ogromna proslava na ulicama Karakasa. Predsednik izborne komisije Tibisaj Lucena je objavio da je na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova Čavez osvojio 54.42 odsto glasova a njegov protivnik 44.97.

Čavez je nakon pobede rekao da Venecuela nastavlja putem socijalizma ali je takođe dodao da će biti bolji predsednik nego što je to pokazao do sada.

“Revolucija je trijumfovala. Venecuela će nastaviti putem demokratskog socijalizma 21. veka”, kazao je Čavez obraćajući se masi sa balkona predsedničke palate u Karakasu.

"Živela Venezuela! Živela otadžbina! Ova bitka i pobeda su bili savršeni", rekao je, a prenosi BBC.

Ipak, Čavez je dodao da želi u taj put da uključi sve građane Venecuele: “Obavezujem se da ću biti bolji predsednik nego što sam bio poslednjih nekoliko godina”.

Kapriljes je čestitao Čavezu na izbornoj pobedi i poručio da opozicija ne reba da se oseća kao gubitnik.

"Posadili smo mnogo semena širom Venecuele i znam da će od njih izrasti novo drveće”.

Nedelju dana pre izbora, kako javlja BBC, troje opozicionih aktivista je ubijeno na jednom od predizbornih skupova, a četvoro povređeno u toku probe glasanja u septembru. Od subote do ponedeljka uveče u Venecueli je zabranjena prodaja alkohola i nošenje oružja, sem državnim snagama bezbednosti.

Analitičari kažu da će Čavezovu pobedu pozdraviti nekoliko zemalja u toj regiji, uključujući Kubu i Nikaragvu, koje profitiraju od venecuelanske nafte.

Troje vođa sa latinoameričke levice čestitale su odmah Čavesu reizbor na mestu predsednika Venecuele - argentinska predsednica Kristina Kirhner i predsednici Ekvadora i Bolivije Rafael Korea i Evo Morales.

Odamh po objavi rezultata prva reakcija je došla iz Buenos Ajresa sa češtitkom od argentinske predsednice.

"Danas, Ugo, želim da ti kažem da si radio, sejao, zalivao i danas si požnjeo", napisala je Kristina Kirhner na svom Tviter nalogu.

U Kitu, socijalistički predsednik Ekvadora Rafael Korea takođe je čestitao svom venecuelanskom kolegi s kojim je blizak.

"Čaves, pobednik sa skoro 10 poena prednost. Živela Venecuela, živela Velika domovina, živela bolivarska revolucija", napisao je Korea na svom mikro blogu.

Drugi bliski saradnik Čavesa, bolivijski predsednik Evo Morales pozdravio je "trijumf demokratije" u Venecueli i istakao da je Čavesova pobeda takođe pobeda svih naroda Latinske Amerike, u poruci koji je objavila bolivijska zvanična agencija.

Čavezov novi šestogodišnji mandat počinje 10. januara 2013. godine.
XS
SM
MD
LG