Dostupni linkovi

Palestinci i Izraelci na razgovorima u Wasingtonu, Asthon u Egiptu


Egipatski vojnici na granici Egipta i juga Pojasa Gaze
Egipatski vojnici na granici Egipta i juga Pojasa Gaze
Priredila Mirjana Rakela

Visoka povjerenica EU Cathrine Ashton je u Egiptu u diplomatskoj misiji smirivanja tenzija. U nasilju tokom vikenda u sukobima pristaša i protivnika svrgnutog predsjedn ika Mohameda Morsija više od 70 ljudi je poginulo. I u Washingtonu glavna tema Bliski istok. Prvi put nakon pet godina nastavljaju se izravni izraelsko –palestinski mirovni pregovori.

Pristaše svrgnutog predsjednika Morsija i dalje na ulicama Kaira, a za utorak pozivaju na marš milijuna. Policija je uhapsila dvojicu dužnosnika političke stranke bliske Maslimanskom bratstvu.

Catherine Ashton razgovorima s novim čelnim ljudima zemlje namjerava ubrzati političku tranziciju, koja bi uključivala sve snage u zemlji, a to znači i Muslimansko bratstvo.

Šef egipatske diplomacije Nabil Fahmi izjavio je da podržava uključenje predstavnika Muslimanskog bratstva, iako se ne slaže s njihovom ideologijom.

"Ne želimo isključiti nikoga tko je spreman raditi u skladu s Ustavom i na miran način” , rekao je Fahmi.

Svrgnuti predsjednik Morsi i formalno je pritvoru i dalje na nepoznatoj lokaciji, a optužen je za ubojstvo vojnika, zatvorenika, te za urotu s palestinskom militantnom grupom Hamas koja vlada u Pojasu Gaze i ima jake veze s Muslimanskim bratstvom.

Za sada su napori međunarodne zajednice u Egiptu bez značajnijeg reezultata. Nasilje ne prestaje, a podjela egipatskog društva sve je izraženija.

Dok ne jednoj strani gori, na drugoj se pokušava gasiti. U Washing tonu počinju izravni mirovni pregovori izraelske i palestinske strane, koju predvode Tzipi Livni i Saeeb Erekat.

Razgovorima je prethodilo oslobađanje 104 palestinska zatvorenika iz izraleskih zatvora.

Reakcije očekivano različite u Gazi i u Jeruzalemu. Na palestinskoj strani zadovoljstvo, ali i pitanje da li će to voditi ustpucima Izraelu u pregovorima. U Jeruzalemu se smatra da se radi o najgoroj odluci, kako sa stajališta obrane, tako i iz ugla pravednosti.

Izravni mirovni pregovori nastavljaju se nakon više od pet godina, ali o bilo kakvom mirovnim sporazumu s Palestincima, građani Izraela bi, prema prijedlogu vlade, trebali odlučivati na referendumu.
XS
SM
MD
LG