Dostupni linkovi

Nastavak izraelsko-palestinskih pregovora poslije pet godina


Izraelska vojska na Sinaju
Izraelska vojska na Sinaju
Izraelski i palestinski pregovaracci obnoviće u ponedjeljak u Wasthingtonu direktne pregovore, poslije pet godina, saopštio je američki State Department.

U saopštenju se navodi da su dvije strane pihvatile poziv državnog sekretara Johna Kerry-a da "zvanično nastave direktne pregovore o konačnom statusu".

Predviđeno je da prvi susret bude u ponedjeljak uveče po lokalnom vremenu, a razgovori će biti nastavljeni i u u utorak.

U saopštenju State Departmenta navodi se da je Keri razgovarao telefonom u nedjelju sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Dvojica lidera složila su se da će obnovljeni razgovori biti "prilika za pravljenje radnog plana o načinima na koje bi dvije strane trebale nastaviti s pregovorima narednih mjeseci".

Kerry u saopsstenju izražava zahvalnost dvojici lidera što su, donošenjem teških odluka, pokazali želju da dođe do nastavka pregovora.

Portparol State Departmenta Jen Psaki saopštio je da je američki državni sekretar lično zatražio da na razgovore dođu viši zvaničnici, te Izrael šalje ministra pravde Tzipi Livni i svog glavnog pregovarača Yitzhaka Molcho-a, a Palestinci glavnog pregovarača Saeba Erekata i člana pregovaračkog tima Muhammada Shtayyeha.

Saopštenje State Departmenta objavljeno je ubrzo nakon što je izraelska vlada donijela odluku o oslobađanju 104 palestinska zatvorenika, osuđena za najteža krivična djela, a što je bio uslov Palestinaca da se vrate pregovorima.

Izraelska vlada odlučila je takođe da usvoji prijedlog zakona da se o svakom mirovnom sporazumu sa Palestincima građani izjasne putem referenduma.

"Veoma je važno da se o takvoj istorijskoj odluci izjasni svaki građanin direktno, jer se radi o pitanjima koja se odnose na budućnost zemlje", saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

U zaključcima vlade navedeno je da se odobrenje prijedloga smatra hitnim i važnim i dodaje da će se tražiti od parlamenta da što brže usvoji taj zakon.
XS
SM
MD
LG