Dostupni linkovi

Tužilaštvo istražuje on-line pretnje smrću ambasadoru SAD u Srbiji


Ambasador Christopher Hill, oktobar 2023.
Ambasador Christopher Hill, oktobar 2023.

"Metak za obojicu" ili "Glogov kolac" za obojicu, neke su od pretnji sa Telegram kanala "Bunt je stanje duha", na kojem je u utorak, 16. aprila podeljen snimak susreta Kristofera Hila (Christopher Hill), ambasadora SAD u Srbiji, sa novinarom i profesorom Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinkom Gruhonjićem.

Američki ambasador posetio je Filozofski fakultet u Novom Sadu petnaest dana nakon što su pripadnici nekoliko desničarskih grupacija - Eko Četnici, Srpska Kraljevska Omladina Novog Sada i Udruženje studenata Republike Srpske, na četiri dana blokirali Filozofski fakultet zahtevajući ostavku profesora Dinka Gruhonjića.

Oni su Gruhonjića optužili za navodno širenje mržnje zbog javnih nastupa u kojima je kritikovao rast nacionalističkih narativa u Srbiji ali i zbog zlonamerno montirane izjave sa njegovog prošlogodišnjeg gostovanja u Dubrovniku.

U snimku koji je deljen na društvenim mrežama Gruhonjić navodno veliča ustaškog zločinca Dinka Šakića a taj ustisak postignut je montažom snimka, odnosno neemitovanjem dela razgovora u kojem Gruhonjić u ironičnom tonu komentariše da su mu izmislili ime Sabahudin iako su mogli da ga diskredituju zbog imena Dinko.

'Nemoćni smo i poraženi': Studenti i profesori ispred blokiranog fakulteta u Novom Sadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00


U poslednja dva meseca na Dinka Gruhonjića i njegove kolege iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) sručilo se na hiljade pretnji upućenih putem interneta, a sada se na udaru sličnog sadržaja i intenziteta našao i američki predstavnik u Srbiji.

Američka ambasada nije se javno oglašavala povodom pretnji upućenih ambasadoru Hilu.

Iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal za RSE navode da je ovo tužilaštvo po službenoj dužnosti formiralo predmet u vezi sa pretnjama upućenim ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu i novinaru Dinku Gruhonjiću.

"Policijskim službenicima Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, upućen je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja", navode iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal.

Ko sve preti Hilu?

Uvidom u neke od najpraćenijih desničarskih i proruskih kanala na mreži Telegram, Radio Slobodna Evropa (RSE) utvrdio je da su direktne pretnje smrću upućene sa najmanje četiri naloga.

Pretnje su upućene preko telegram Grupe "Bunt je stanje duha" koju prati preko 80.000 ljudi, a pokrenuta je 2020 godine. Prema podacima TGStata, kataloga kanala i Telegram grupa koji daje uvid u njihove analitičke podatke i pruža mogućnost monitoringa, ova grupa najčešće deli sadržaj kanala "Сербский Вестник" koji objavljuje sadržaj na ruskom jeziku na temu Srbije i Balkana.

Montirana fotografija ambasadora Hila na nišanu snajpera kao i pretnje "Ladno bih ubio ovog Hila bez trunke savesti" i "Kill Hill" objavljeni su u komentarima na telegram nalogu Dejana Berića, srpskog državljanina koji se kao snajperista borio na strani proruskih separatista u Donjecku u Ukrajini.

Kanal ima gotovo 110.000 članova.

Print screen Telegram kanala Dejana Berića u kojem su vidljivi preteći komentari, 17.04.2024.
Print screen Telegram kanala Dejana Berića u kojem su vidljivi preteći komentari, 17.04.2024.

Komentar "Umrite bagro" objavljen je na nalogu pod nazivom Republika Srpska.

Grupa "Republika Srpska" pokrenuta je na Telegramu u aprilu 2022.godine i ima oko 12.000 članova. Kako se navodi u opisu profila prate događanja u Republici Srpskoj, Srbiji, Rusiji, Belorusiji.

Snimak posete Kristofera Hila Filozofskom fakultetu u Novom Sadu koji je objavila američka ambasada preuzeo je i Telegram kanal "Slovenski medved" uz komentar:

"Ovog puta je imao više sastanaka sa svojim vazalima, najzapaženiji je bio sastanak krepalog Hila sa još uvek nažalost živim Dinkom Gruhojićem (Šakićem)."

Podsetimo, ispred Gruhonjićevog stana u dva navrata u poslednjih mesec dana su ispisivane poruke u kojima je označavan prezimenom ustaškog komandanta koncentraciong logora Jasenovac iz vremena Drugog svetskog rata Dinka Šakića.

Kanal "Slovenski medved" kreiran je 04. januara 2023. godine, ima oko 54.000 članova a za sebe u opisu navode da su glas Rusije u Srbiji.

Osim u slučaju kanala Dejana Berića, nije moguće utvrditi ko su administratori ostalih Telegram naloga sa kojih su upućivane pretnje.

Zlonamerno poigravanje sa fotografijom

Spirala novih pretnji i uvreda pokrenuta je nakon posete ambasadora SAD Kristofera Hila Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 15. aprila.

Tog dana, na društvenoj mreži X, nalog satiričnog sajta "Zicer" objavio je mutnu fotografiju na kojoj se vidi susret američkog ambasadora i Dinka Gruhonjića.

Iako je fotografija koju je nalog "Zicer" objavio odavala utisak da je reč o tajnom sastanku koji je bez znanja sagovornika fotografisan kroz staklo kafića, činjenica je da je ovaj susret organizovan u okviru zvanične posete Kristofera Hila Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Print screen fotografije objavljene na nalogu Zicer na društvenoj mreži X, nekadašnje Tviter, 17.04.2024.
Print screen fotografije objavljene na nalogu Zicer na društvenoj mreži X, nekadašnje Tviter, 17.04.2024.

Domen ovog sajta je registrovan 18. decembra 2015. godine. Preko DomainTool alata nije moguće otkriti vlasnika a na sajtu nema impresuma.

Zašto je Hil posetio fakultet u Novom Sadu?

Filozofski fakultet je saopštio da je ambasador SAD posetio taj fakultet i Odsek za medijske studije, gde je razgovarao sa dekanom Ivanom Živančević Sekeruš i prodekanom za međunarodnu saradnju Zoranom Paunovićem, nakon čega je obišao multimedijalni TV studio, koji je izgrađen uz pomoć Ambasade SAD.

Dodaje se da je ambasador Hil razgovarao sa nastavnicima i studentima o stanju medijskih sloboda u Srbiji i pretnjama koje primaju novinari, profesori i studenti u Novom Sadu.

"Na istu temu ambasador je na fakultetu odvojeno razgovarao i sa Dinkom Gruhonjićem sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta", piše u saopštenju Filozofskog fakulteta.

Tokom posete, ambasador Hil je razgovarao i sa studentom prodekanom Nemanjom Vujićem i predsednicom Studentskog parlamenta Ivanom Macak koji su pre mesec dana podneli prijavu protiv profesora Dinka Gruhonjića Etičkoj komisiji fakulteta zbog navodnog govora mržnje a zatim i pozvali na blokadu fakulteta.

Snimak posete ambasadora Hila Filozofskom fakultetu na Instargramu je podelila američka ambasada. Na tom snimku se jasno vidi da je ambasador imao niz aktivnosti, razgovarao sa više profesora i studenata sa Filozofskog fakulteta.

"Filozofski fakultet u Novom Sadu neguje najbolju tradiciju visokog obrazovanja u Srbiji: studente željne znanja, posvećene profesore i negovanje tolerancije i različitosti. Zahvalan na današnjoj sadržajnoj diskusiji o značaju medijskih i akademskih sloboda", rekao je ambasador Hil, kako se navodi u objavi američke ambasade na Instagramu.

Zloupotreba snimka Ambasade SAD

Ipak na društvenim mrežama snimak je isečen tako da se na njemu vidi samo susret Hila i Gruhonjića, čime je kreiran narativ da je reč o "sastanku dvojice saradnika", u cilju "uticanja na izbore za studentski parlament Filozofskog fakulteta" i "podršku vojvođanskom separatizmu" kako se navodi u velikom broju objava na mrežama.

Takve objave na društvenoj mreži X podelili su između ostalih Goran Davidović Firer, vođa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj, Vjerica Radeta potpredsednica ekstremističke Srpske radikalne stranke, Slobodan Ilić Potpredsednik Izvršnog odbora stranke Srbija centar (SRCE) za Vojvodinu i izabrani narodni poslanik ispred proevropske i najveće opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja".

Na pitanje novinara RSE da li se stranka SRCE ograđuje od objave poslanika Slobodana Ilića koji je na mreži X napisao da je susret američkog ambasadora sa "saradnikom" Dinkom Gruhonjićem dokaz da je Srbija kolonija, iz ove partije navode da Srbija centar ne stoji iza navedene objave na X mreži.

"Osuđujemo javni linč novinara i ukazujemo na obavezu nadležnih institucija da rade svoj posao kako bi se zaštitila ljudska prava svakog pojedinca, bez obzira na političke stavove", saopštili su iz stranke SRCE.

O sastanku Gruhonjića i Hila izveštavao je i ruski državni kanal "Russia Today" na srpskom i to uz pitanje "Da li možda Amerika ovaj put, sasvim otvoreno, pokazuje da podržava antisrbovanje?"

Na društvenim mrežama, posebno na Telegramu, deljen je i tekst sa proruskog portala "Vaseljenska TV" - "Od Gotovine i Hašima Tačija, do Gruhonjića – kontinuitet Hilove podrške ratnim zločincima i etničkom čišćenju Srba".

Ante Gotovina je hrvatski general koji je pred Haškim sudom oslobođen odgovornosti za zločine nad Srbima počinjenim u ratnim operacijama 1995, dok je Hašim Tači u pritvoru u Hagu gde mu se pred izmeštnim kosovskim sudom sudi po optužbi za zločine nad Srbima.

Tekst je ilustrovan kolažom dve fotografije gde je na jednoj prikazan Kristofer Hil sa Hašimom Tačijem, a na drugoj Hil sa Dinkom Gruhonjićem.

Print screen objavljenog kolaža sa Telegram kanala Vaseljenska, 17.04.2024.
Print screen objavljenog kolaža sa Telegram kanala Vaseljenska, 17.04.2024.

Sajt Vaseljenska.net nije upisan u Registar medija koji vodi Agencija za privredne registre (APR), kao ni u Registar pružalaca medijskih usluga koji vodi Regulatorno telo za elektronske medije (REM).

Domen "Vaseljenske TV" registrovan je kod kompanije PDR Ltd koja je, kako se navodi na njihovom sajtu, ćerka firma Endurance International Group sa sedištem na Floridi (SAD). Ova kompanija pruža mogućnost registrovanja uz sakrivanje identiteta vlasnika domena.

Šta je prethodilo?

Napadi na Dinka Gruhonjića započeti su sredinom prošlog meseca kada su ga optužili za govor mržnje na osnovu premontiranog video snimka sa trbine u Dubrovniku. Gruhonjićeve izjave su u snimku premontirane tako da se ostavi utisak da veliča ustaškog zločinca Dinka Šakića. Gruhonjić tako nešto nikada nije izgovorio.

Gruhonjić od tada prima brojne pretnje smrću, a na ulazu u zgradu u kojoj živi s porodicom mu je ispisan grafit koji direktno poziva na njegovo ubistvo.

Uz Gruhonjića na meti pretnji i uvreda tada se zbog protivljenja izgradnji crkve na Štrandu u Novom Sadu i izjave o "dosrbljavanju Vojvodine" našla i direktorka Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Ana Lalić.

Direktor za pravne poslove Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), advokat Veljko Milić rekao je za RSE da su zbog pretnji Ani Lalić do sada privedene dve osobe a da su u telefonu jedne od njih pronađene i pretnje Dinku Gruhonjiću.

"Još nisu identifikovane osobe koje su 21. marta ispisale preteći grafit na ulazu zgrade u kojoj sa porodicom živi Dinko Gruhonjić. Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je dalo nalog policiji za postupanje i to su sve informacije koje za sada imamo", navodi Milić za RSE.

Dan nakon posete američkog ambasadora Filozofskom fakultetu, u centru Novog Sada, muškarac star oko 40 godina vređao je Gruhonjića i pretio mu fizičkim nasiljem. Slučaj je prijavljen Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG