Dostupni linkovi

Kako američko ispuštanje hrane u Gazu može pomoći i zašto je operacija komplikovana?


Sjedinjene Države su 2. marta započele ispuštanje hitne humanitarne pomoći u Gazu.

Predsjednik Joe Biden, koji je najavio operaciju 1. marta, rekao je da SAD traže dodatne načine da pomognu Palestincima na teritoriji pod vlašću Hamasa, organizacije koju SAD i Evropska unija (EU) smatraju terotističkom, dok se rat Izraela i Hamasa nastavlja.

Kada je započelo ispuštanje pomoći?

Tri teretna aviona C-130 Centralnog vazduhoplovstva bacila su 66 paketa sa oko 38.000 obroka u Gazu 2. marta u 8:30 ujutro po istočnom standardnom vremenu. Zavežljaji su bačeni na jugozapadu Gaze, na plažu duž obale Mediterana, rekao je jedan američki zvaničnik. Ispuštanje je koordinisano sa Kraljevskim jordanskim ratnim vazduhoplovstvom, koje je dopremalo hranu i učestvovalo u misiji.

Očekuje se da će uslijediti još takvih akcija ispuštanja pomoći.

Zbog čega u ovom trenutku?

Bidenova odluka dolazi nakon što je najmanje 115 Palestinaca ubijeno, a više od 750 ranjeno 29. februara, pokušavajući da pristupe pomoći u sjevernoj Gazi pod spornim okolnostima, navodi ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas.

Svjedoci su rekli da su izraelske trupe otvorile vatru dok su se ogromne gomile jurile da izvuku robu iz konvoja pomoći, dok je Izrael rekao da je pucao samo kada su se njegove trupe osjećale ugroženo i da je većina civilnih žrtava nastala zbog gaženja.

SAD su pritiskale Izrael da ubrza protok humanitarne pomoći u Gazu i da otvori treći prelaz na teritoriju, ali nasilje od 29. februara pokazalo je izazove, bez obzira na okolnosti.

"Gubitak života je srceparajući", rekao je Biden dok je najavio svoju odluku da naredi ispuštanje aviona. "Ljudi su tako očajni."

Kako će SAD osigurati da pomoć stigne gde treba?

Upitan kako će SAD spriječiti da zalihe padnu u ruke Hamasa, portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da će SAD to utvrditi tokom zračne operacije.

"Postoji nekoliko vojnih operacija koje su komplikovanije od ispuštanja humanitarne pomoći iz zraka", rekao je on. Kirby je rekao da će planeri Pentagona identificirati lokacije za ispuštanje u cilju balansiranja da se pomoć približi tamo gdje je potrebna, a da oni na zemlji ne budu u opasnosti od samih padova .

"Najveći rizik je osigurati da niko ne bude povrijeđen na zemlji", rekao je Kirby. On je rekao da SAD takođe rade na tome kako će se pomoć koja je izbačena iz vazduha prikupljati i distribuirati kada bude na terenu.

Da li će to napraviti razliku?

Sjedinjene Američke Države vjeruju da će zračno ispuštanje pomoći u rješavanju teške humanitarne situacije u Gazi, ali nisu zamjena za kamione, koji mogu efikasnije transportovati mnogo više pomoći - iako su događaji od 29. februara takođe pokazali rizike sa kopnenim transportom. Kirby je rekao da spuštanje aviona ima prednost u odnosu na kamione jer avioni mogu vrlo brzo prebaciti pomoć na određenu lokaciju. Ali u smislu količine, vazdušna ispuštanja će biti "dopuna, a ne zamjena za premještanje robe na tlu".

Avion ispušta pakete iznad Gaze, 2. mart 2023.
Avion ispušta pakete iznad Gaze, 2. mart 2023.

Šta se još može učiniti?

SAD i saveznici pokušali su posredovati u novom privremenom prekidu vatre između Hamasa i Izraela kojim bi se oslobodilo više talaca koje ova grupa drži u Gazi, oslobodili neki palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima i postiglo šest sedmica pauze u borbama.

Ako bi prekid vatre bio osiguran, SAD se nadaju da bi to omogućilo da velike količine pomoći pritiču u Gazu tokom dužeg vremenskog perioda. Biden je 1. marta takođe rekao da SAD rade sa saveznicima na uspostavljanju "pomorskog koridora" za pružanje pomoći stanovnicima Gaze s mora.

XS
SM
MD
LG