Dostupni linkovi

Ahmetović, Dačić i Brajović: Saradnja policija uspješnija od političke


Sastanak ministara Sadika Ahmetovića, Ivana Brajovića i Ivice Dačića u Sarajevu, 12. septembar 2012.
Sastanak ministara Sadika Ahmetovića, Ivana Brajovića i Ivice Dačića u Sarajevu, 12. septembar 2012.
Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore i ministra sigurnosti BiH razgovarali su u srijedu u Sarajevu o tome kako unaprijediti saradnju u borbi protiv organizovanog, prekograničnog kriminala.

Jedna od tema bila je i uspostava zajedničkog Centra za policijsku saradnju u Trebinju kako bi se pojednostavila i ubrzala razmjena informacija o svim oblicima kriminala.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović je kazao da je na ovom sastanku dogovoreno da se ubrza rješavanje i preostalih obaveza kako bi ovaj centar što prije počeo sa radom.

’’Svjesni smo da bez dobre međunarodne saradnje, a posebno saradnje zemalja u regiji ne možemo se efikasno boriti protiv kriminala i svega onoga što je naša odgovornost u našim zemljama. I ovi aktuelni slučajevi pokazuju da kriminalne skupine imaju veze u cijelom regionu i da nam je za to potrebna saradnja i pravovremena razmjena informacija između naših policijskih agencija’’, kazao je Ahmetović.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je saradnju policija tri države uspješnijom od političke saradnje zemalja u regionu.

’’Moram sa velikim zadovoljstvom da kažem da su ukupni odnosi u oblasti unutrašnjih poslova i saradnja naših policija u celom regionu, a posebno između Crne Gore, BiH i Srbije, uključujući naravno i Hrvatsku i Makedoniju, veoma dobri i da su mnogo bolji nego što su to politički odnosi između političkih rukovodstava. Shodno tome mislim da je dobra ova inicijativa koju smo započeli u Srbiji, sad nastavili u BiH, a nastavićemo i u Crnoj Gori da se sastajemo, jer je mnogo naših zajedničkih aktivnosti i mnogo zajedničkih interesa koje imamo u narednom periodu’’, poručio je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Ivan Brajović najavio je skoro potpisivanje sporazuma o formiranju zajedničkog policijskog centra i izrazio nadu da će se to desiti na slijedećem trilateralnom sastanku u Crnoj Gori.

’’Ovo je nastavak naše uspješne priče koju smo započeli na Zlatiboru i koju ćemo u tom formalnom smislu, potpisivanje sporazuma, završiti tamo gdje treba, u Crnoj Gori. Ostavićemo priliku ekspertima da neke dileme otklone i da usaglase neke stavove, te očekujemo brzo potpisivanje tog sporazuma.’’

Sarajevo je sutra domaćin i međunarodne Konferencije o sigurnosti Balkana na kojoj će se ministrima pridružiti i kolege iz Hrvatske, Makedonije i Turske, gdje će razgovarati kako se efikasno suprotstaviti cyber kriminalu i kriminalnim grupama koje sve češće koriste visoke tehnologije prilikom činjenja kriminalnih radnji.
XS
SM
MD
LG